Министерството на отбраната все още няма окончателно решение дали и

...
Министерството на отбраната все още няма окончателно решение дали и
Коментари Харесай

Неясна е съдбата на много апетитен терен в Пловдив

Министерството на защитата към момента няма дефинитивно решение дали и по кое време да трансферира безплатно на Община Пловдив свободните военни терени в кв. " Гладно поле ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . Темата за парцелите с отпаднала нужда излиза на напред във времето след строителния взрив в Пловдив от  последните години и все по-голямото търсене на свободни  площи. Всички региони в града се уплътняват оптимално, към този момент само е пощаден " Източен " и отчасти " Тракия ". 

Затова не е чудно, че от време на време се стартират изказвания, че следва МО безплатно да даде на Община Пловдив военните терени с отпаднала нужда в кв. " Гладно поле ". За последно тематиката обществено е коментирана от  някогашния министър на защитата. Той изрично отхвърли да направи безвъзмезден подарък на локалната власт и съобщи, че там ще се построят многофамилни жилищни здания за военнослужещите. Plovdiv24.bg потърси информация от МО и ето какво дадоха отговор:

" На територията на община Пловдив се намират 7 поземлени парцела, освободени от своите ползватели от Българската войска и предоставени за управление на Министерството на защитата. От тях 6 парцела,  с обща повърхност от 91,775 дка,  са на територията на кв. " Гладно поле ". Четири от тези парцели са с административни адреси на ул. " Генерал Радко Димитриев " и два – с административни адреси на бул. " Освобождение ".

В Министерството на защитата има формирана кореспонденция с община Пловдив за безплатно прекачване на парцелите, намиращи се в кв. " Гладно поле ", в собственост на общината. Исканата от общината процедура е по реда на  член 54 от Закона за държавната собственост (ЗДС), а точно: безвъзмездното прекачване на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, в интерес на общини е за осъществяване на техните функционалности или е обвързвано с трайно облекчаване на публични потребности от локално значение при вземане предвид на законодателството и разпоредбите в региона на държавните помощи. То се прави с решение на Министерския съвет.

На община Пловдив са предоставени безплатно с решения на Министерския съвет от 2021 година, 2013 година и 2007 година три парцела и със заповеди на министъра на защитата от 2001 година терени, преотредени за жилищно строителство, публични и благоустройствени мероприятия, които са били елементи от войсковия регион в кв. " Гладно поле ".

На територията на община Пловдив се намират парцели, които са предоставени за ръководство на типовете въоръжени сили от БА и на структури на директно послушание на министъра на защитата, в това число и в кв. " Гладно поле " и до Аграрния университет. Тези парцели не са с отпаднала нужда за Българската войска и за Министерството на защитата.

По отношение на останалите парцели, намиращи се в Пловдив, кв. " Гладно поле ", които са с отпаднала нужда за БА, визията на Министерството на защитата за тях, е за осигуряване на жилища за военнослужещите и цивилните чиновници в Пловдивския гарнизон. Предвид поети и изпълнени задължения по подписани съглашения с общината ще се направи  разбор и преценка на всички обстоятелства и условия, след което Министерството на защитата ще вземе решение по целенасоченост във връзка с безвъзмездното прекачване на парцели в благосъстоятелност на община Пловдив ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР