Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана

...
Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана
Коментари Харесай

Преговаряме с Турция за съвместна охрана на въздушното ни пространство

Министерството на защитата води договаряния с Турция за взаимна защита на българското въздушно пространство. Това излиза наяве от отчета за положението на въоръжените сили, утвърден от държавното управление и импортиран за разискване в Народното събрание, представен от " Дарик ".
Съвместната защита ще е в границите на НАТО. Подобна към този момент се прави от няколко години с военновъздушните сили на Румъния и Италия. Схемата планува при полети на съветски самолети покрай въздушното пространство на някоя от страните от Алианса да се подвигат дежурни изтребители единствено от една от страните. Така се пестят гориво и полетни часове.
България е принудена да употребява тази скица, тъй като наличните изтребители МиГ 29 не са задоволителни и има дефицит на горива. Съществува действителна заплаха през тази година Военно въздушните ни сили да не съумеят за изпълнят дилемите си по защита на въздушното пространство на България, а оттова и на НАТО, се споделя в отчета, който преди две седмици бе утвърден от Министерския съвет.
Дебат за това ще позволим ли Турция да охранява небето ни имаше и през февруари 2016 година, когато с промени в Закона за защитата и въоръжените сили Народното събрание утвърди съюзнически въоръжени сили да могат да охраняват небето ни.
Между първо и второ четене на закона от Българска социалистическа партия предложиха защитата да се реализира независимо или взаимно със съюзнически страни, които обаче нямат обща граница с България, т.е. не са наши съседи. Сегашният министър на защитата Красимир Каракачанов, тогава народен представител, съобщи, че от Патриотичния фронт са подкрепили това предложение, с цел да не се охранява небето ни от турски самолети.
В последна сметка депутатите взеха решение, че взаимната защита на въздушното ни пространство с изтребители от НАТО ще става при изискванията и по реда, избрани от интернационален контракт. Депутатът от ГЕРБ, в този момент вътрешен министър Валентин Радев, тогава увери, че Турция няма да взе участие в защитата на небето ни. " Това е гаранцията, че българското небе няма да се охранява да вземем за пример от турски самолети ", разяснява Радев.
В отчета за положението на въоръжените сили още веднъж се отбелязва нежеланото положение на авиацията ни, както и това, че небето ни е защитавано от съюзнически сили. Това става на фона на забавения с близо година план за закупуване на нови изтребители и подписания при започване на годината контракт с съветската компания РСК МиГ за поддръжка и ремонт на руските ни самолети МиГ 29.Договорът е за три години и е на стойност 81 млн. лв..
По отношение на новите изтребители се споделя, че е планувано придобиването на 16 бойни самолета на два стадия. За първия стадий е планувано придобиването на 8 или 9 бойни самолета в границите на 1,5 милиарда лв.. Заради неприятното положение на техниката военните даже не са съумели за проведат всички учения през предходната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР