Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и

...
Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и
Коментари Харесай

МО: Решението за предоставяне на оръжие за Украйна е внесено в парламента

Министерството на защитата внесе предложение за даване на военна и военнотехническа поддръжка за Украйна и принос на България към задачата на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна - EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета към този момент е импортирано в Народното събрание.

" В осъществяване на решението на Народно събрание, Министерството на защитата организира съвещания с Украйна за съгласуване на типа и размера на военната и военно-техническата поддръжка, техника и муниции. Информацията за размера и типа на помощта е включена в класифицирано приложение към плана на решението ", показват от МО.

По-рано през днешния ден министърът на стопанската система Никола Стоянов съобщи, че България може да даде леко стрелково оръжие и муниции на Украйна.

Правителството предлага на Народното събрание да гласоподава решение за даване на военно имущество на Украйна въз основа на съглашение, което да бъде утвърдено от Народното събрание, излиза наяве от решение на Министерски съвет от 30 ноември.

Кабинетът утвърждава и план на съглашение сред отбранителните министерства на двете страни за безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, като основа за водене на договаряния.

Служебното държавно управление предлага още на Народното събрание да позволи присъединяване на български военни в Мисията на Европейски Съюз за подкрепяне на Украйна - един щабен офицер и петима военнослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където тече образованието на украински военни, както и да позволи пребиваването на до 60 украински военни на наша територия за образование за бойни санитари.

Държавният глава и висш главнокомандващ Румен Радев разяснява, че в случай че описът изцяло подготвен, той ще бъде импортиран в Народното събрание.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР