Министерството на отбраната в САЩ пращат още 1000 войници в

...
Министерството на отбраната в САЩ пращат още 1000 войници в
Коментари Харесай

САЩ пращат още войски в Близкия изток

Министерството на защитата в Съединени американски щати пращат още 1000 бойци в Близкия изток, поради напрежението, което се повиши в последната седмица. Секретарят на ведомството Патрик Шанън съобщи, че това е отговор на " враждебното държание ", демонстрирано от иранските военни сили. Американският морски флот популяризира фотоси, които свързват с последната офанзива по танкери в Оманския залив. 

В понеделник Иран заплаши, че е на път да спре да се преценява с поетите задължения по нуклеарното съглашение от 2015 г. 

Напрежението сред Иран и Вашингтон не отслабва, написа френският в. " Монд ". В сходство със заканите на иранския президент Хасан Рохани Техеран ще стартира да отслабва поетите задължения по контрола на нуклеарната си стратегия, в случай че страните, подписали контракта през 2015 година, не дадат " позитивни сигнали " за използването му, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че Вашингтон ще се изтегли от съглашението, сигнализират международните медии, представени от Българска телеграфна агенция. Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом дефинира това решение като " нуклеарно изнудване ", написа английският в. " Гардиън ".

Говорителка на Държавния департамент на Съединени американски щати прикани иранския режим " да не се доставя с нуклеарно оръжие и да извършва уговорките си към интернационалната общественост ". В същото време Съединени американски щати оповестиха, че изпращат още 1000 военни в Близкия изток " заради враждебното държание на иранските сили и съюзени с тях групи " - решение, което покачва още повече напрежението сред двете страни, откакто предходната седмица Вашингтон упрекна Техеран, че стои зад нападението против два търговски танкера в Оманския залив.

С новата си опасност Иран тества решимостта на Съединени американски щати и техните съдружници, гласи заглавие на публикация във в. " Ню Йорк таймс ". Вчерашното изказване на Иран, че ще надвиши рестриктивните мерки, сложени с контракта от 2015 година, е началото на нова и рискова фаза от борбата сред Техеран и Запада, разяснява американският всекидневник. След една година на въздържаност, по време на която Иран спазваше рестриктивните мерки на контракта, от който Съединени американски щати се отдръпнаха обществено, от ден на ден се ускорява чувството, че това, което стартира като опит да бъде уверен Иран да седне на масата за договаряния, може вместо това да тласне двете страни към спор. Лидерите и на двете страни упорстват, че не желаят подобен.

Ако иранците изпълнят опасността си да надвишават рестриктивните мерки за произвеждане на нуклеарно гориво, идващия месец те може да разполагат с задоволително, с цел да произведат една бомба за по-малко от година. Създаването на бомба, която може да бъде сложена в бойна глава, би лишило доста по-дълъг период.

Въпросът, който в този момент стои пред водачите, е дали останалите страни, подписали нуклеарното съглашение през 2015 година, изключително огромните европейски сили, ще застанат на страната на Вашингтон. Ако те решат да оказват помощ на Иран да издържи на наложените от Съединени американски щати тежки стопански наказания, нарушаването на съглашението може да бъде избегнато. Това обаче наподобява едва евентуално. Въпреки това европейците упрекват Тръмп, че е подтикнал Техеран да наруши едно съглашение, което те считат за работещо.

Иран от своя страна залага, че макар позициите на американските " ястреби ", този път Вашингтон няма да откри доста съдружници, подготвени за ескалация на борбата - нито в Персийския залив, нито посредством удари по ирански нуклеарни обекти. Това е огромна игра на проява на храброст и заплашване на другата страна, като неправилната преценка на която и да било страна може елементарно да докара до спор, предизвестява " Ню Йорк таймс ".

В резултат Тръмп е изправен пред две провокации, свързани с Иран: да подсигурява сигурността на петролните доставки в Персийския залив и да попречи на Иран да се приближи до капацитета за основаване на атомна бомба, който докара до рецесията пред едно десетилетие. Нито една от тези задания няма да бъде лесна.

  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР