Министерството на отбраната ще поиска оферти за 5 нови изтребители

...
Министерството на отбраната ще поиска оферти за 5 нови изтребители
Коментари Харесай

Между 5 нови и 7 изтребители втора ръка за 1.8 млрд. лв. е изборът пред авиацията

Министерството на защитата ще изиска предложения за 5 нови изтребители и 7 втора употреба, се схваща от плана за капиталов разход, който бе признат от държавното управление предходната седмица. Преди да бъде определен бъдещият многоцелеви изтребител на Военновъздушните сили, планът би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

Съединени американски щати ще бъдат питани за цени и съответно предложение за новопроизведени бойни самолети F-16 блок 60 (или 70) и F/A–18E/F Super Hornet, както и за използвани F-16 осъвременени до разновидността OFP М6 и втора употреба F/A–18E/F Super Hornet.

До Португалия ще бъде изпратено искане за предложение за F-16 MLU OFP М6, което ще бъде с логистичен пакет и въоръжение от Съединени американски щати.

Израел би трябвало да дават оферта за използвани F-16 C/D осъвременени до разновидността OFP М6. Предложението пристигна след аудиенция на министъра на защитата Красимир Каракачанов в Израел.

От Италия ще се чака отговор за втора употреба Eurofighter Tranche 1, а от Германия за нов Eurofighter от последната трансформация Tranche 3.

Франция би трябвало да даде предложение за нови и използвани Dassault Rafale. Този изтребител се включи в полезрението на Министерството на защитата, откакто президентът Румен Радев хвърча на подобен при визитата си във Франция.

От Швеция , с изключение на за нови Gripen C/D, ще се желае предложение и за използвани Gripen осъвременени до настоящата настройка на въоръжение в страните-членки на НАТО (Унгария и Чехия).


© Министерството на защитата

" Грипен " в който е някогашният пълководец на Военновъздушни сили ген. Константин Попов, в този момент народен представител от ГЕРБ

Финансовата рамка за пазаруване на " не по-малко от 8 броя бойни самолети " е 1.8 милиарда лева с Данък добавена стойност. Сумата включва пазаруването на самолетите, средствата за наземното им обслужване, за образование на водачите и инженерите, въоръжението и поддръжката за 3 години. В плана не са посочени сумите от към този момент получени претенции за оферти (Request For Proposal RFP), защото към момента не е завършила процедурата и ще бъдат изпращани нови.

Примерно систематизиране на заплащанията години 2018
година
2019
година
2020
година
2021
година
2022
година
2023
година
2024 година 2025 година 2026 година 2027 година
Общо млн. лева.1001001002602402001003003001001800
Във втория стадий на плана би трябвало да се купят още 8 самолета, защото се счита, че 16 самолета е минимумът, нужен на Военновъздушни сили с цел да поддържат качества по надзор на въздушното пространство и летателни часове при водачите.

" Предвид обстоятелството, че придобиването на в допълнение количество самолети от същия вид и в същата настройка след 6-7 години ще е съпроводено със обилни компликации и опасности, следва да се употребява опцията, при положение, че цената на самолетите и оборудването го разрешава, за закупуване на по-голям брой самолети в границите на посочената нагоре стойност 1.8 милиарда лв. с Данък добавена стойност. ", написа в плана. Планира се доставките да се извършат в шест поредни години, стартирайки не по-рано от 12 месеца от подписване на контракта.

Основният риск пред плана, съгласно документа е, че няма пари да се купят 16 самолета посредством един контракт . Това може да докара до неспособност да е купи същият аероплан след 6-7 години, от което да последва усложнение при поддръжката на два типа конфигурации и непредсказуемо оскъпяване на плана при придобиването на самолети в друга настройка.

 Президентът Румен Радев е в този Dassault Rafale
© Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев е в този Dassault Rafale

Новият аероплан най-вероятно ще е втора употреба

От плана се схваща, че Военновъздушни сили желаят да купят повече самолети едновременно , което допуска, че новият за армията ни изтребител ще е втора ръка. Според депутати от комисията по защита любимец е предлагането на Израел. Техните Военновъздушни сили минават към идващото потомство изтребители F-35 и имат много F-16 за продажба. За любимец е посочено и предлагането за нови F-16, последна генерация, от Съединени американски щати.

Въпреки, че към момента няма изясненост за цените, ориентир може да се направи от последните покупко-продажби на изтребители.

На 29 март хърватското държавно управление разгласи, че приема офертата на Израел за 12 броя F-16D Barak. Стойността на договорката е $500 млн., които ще бъдат разсрочени на равни заплащания за 10 години. Според локалните медии офертата на Швеция и " Сааб " за една ескадрила Gripen е била $992 млн. Офертата на Израел включва въоръжение, два симулатора и образование, до момента в който на Швеция не е включвала оръжия. Израелските самолети можело да служат още 25-30 година

Пет дни по-късно Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди договорка със Словакия за $2.9 милиарда, която включва 14 нови F-16 от последната трансформация Block 70/72 V с два модела ракети въздух-въздух и бомби.

Пълна рационализация на МиГ-29 ще коства колкото нови изтребители

Модернизация на руските МиГ-29, за могат да служат до 2030 година, би коствало повече в сравнение с пазаруването на нови, написа в плана. В момента състава на Военновъздушни сили на работа са 19 МиГ-29, от които на 15 броя (3 учебно-бойни МиГ-29УБ и 12 бойни МиГ-29А) е продължен летателният запас. Останалите 4 броя МиГ-29А, на които не е продължен ресурсът, се намират на предпазване и не са в летателна валидност.

16 новозакупени, само че използвани самолети, биха били на въоръжение до 2038 година или 10 години повече след свалянето на МиГ-овете от въоръжение. Чисто нови самолети биха били на работа до 2062 година.

Разчетите в плана опонират на изявленията на министъра на защитата Красимир Каракачанов, който счита да модернизира МиГ-29 до края на ресурса им.

Ново условие в плана е за създаване на индустриални мощности у нас , които да разрешават поддръжката и даже произвеждането на аварийни елементи и муниции за новите самолети . Очаква се всеки един от участниците да предложат планове за индустриално съдействие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР