Министерството на отбраната планира да модернизира танковете Т-72, обяви министър

...
Министерството на отбраната планира да модернизира танковете Т-72, обяви министър
Коментари Харесай

Докъде стигна модернизацията на Българската армия?

Министерството на защитата възнамерява да модернизира танковете Т-72, разгласи министър Красимир Каракачанов. Идеята е част от парите, с които трябваше да се купят нови кораби, да бъдат вложени в осъвременяване на танковете. Същевременно и трите огромни плана за рационализация на Българската войска за 3 милиарда лева - за закупуване на нов изтребител, нови кораби и бойни машини за пехотата - към момента не са стартирали.

Александър Марков за модернизацията на Армията.

Т-72 - гордостта на Българската войска по времето на Варшавския контракт. Сега тези танкове ще бъдат осъвременени.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Ние си имаме средства в бюджета за модернизацията. Една част от танковете могат да бъдат ремонтирани в самото отделение, минималният ремонт, само че една част ще си минат през „ Терем “ - Търговище, което си е профилирано дружество на МО за ремонт на бронирана техника. Това е напълно естествена процедура.
Колко танка има в Българската войска, е държавна загадка. През 1989-а са 3000 единици, а през последните години - под 160. През 1999 година България подари 120 танка Т-55 на Македония.
 © Българска национална телевизия
Т-72 е на въоръжение от 1973-а, има 125-милиметрово оръдие, 7-милиметрова картечница и една зенитна. Идеята на отбранителното министерство е българските машини да бъдат доразвити с спомагателни отбрани.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Примерно - противоминната отбрана, която всяка една бронирана съвременна техника я има, би трябвало да се приложи и към нашата техника. Т-72 е един доста добър танк. Ей в този момент, в случай че пуснем една публикация, че ги продаваме, ще видите какъв брой народ ще се изсипе от какъв брой страни да ги купят. Ние бяхме задоволително глупави Т-55 да ги нарежем или да ги продадем, единствено че към момента се търсят и още се употребяват.
За какъв брой години и за какъв брой пари ще бъдат осъвременени танковете, следва да се прецизира.
 Боен вертолет Ми-24 от състава на Българските Военновъздушни сили Боен вертолет Ми-24 от състава на Българските Военновъздушни сили © Българска телеграфна агенция  Боен вертолет Ми-24 от състава на Българските Военновъздушни сили   Вертолет „ Кугър “ в състава на Българските Военновъздушни сили  Военнотранспортен вертолет Ми-8 на Българските Военновъздушни сили
От предходната година до момента две партиди бойни машини към този момент са минали през ремонт и рационализация в „ Терем “ - Търговище, разгласи военният министър.

Каракачанов отхвърли изказванията, че машините са морално остарели.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Морално остарелите ни МиГ-21, които ние свалихме от въоръжение, ги купиха хърватите и още карат с тях. Така че тези приказки на едни хубави хора, които не помниха, че са учили в руски военни академии и в този момент ми се вършат на огромни НАТО-вци и атлантици и ми приказват, че би трябвало да задраскаме цялата остаряла техника и да купим нова, западна, им задавам един елементарен въпрос: вие, като сте толкоз близки до атлантическите страни, ще ни осигурите ли парите.
И трите модернизационни плана за армията буксуват. Тези за нов изтребител и бойна машина ще бъдат модифицирани и ще влязат за гласоподаване в Министерски съвет през февруари. Поръчката за нов транспортен съд се провали, откакто определената компания се отхвърли от състезанието.

В Плана за развиване на Въоръжените сили до 2020 година, гласуван от Народното събрание, се планува България да има 90 танка, 404 бронирани бойни машини, 190 артилерийски системи, 29 бойни самолета, 7 бойни кораба и 4 безпилотни самолета.
 Т-72 по време на учението „ Сейбър гардиън “ Т-72 по време на учението „ Сейбър гардиън “ © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР