Министерството на отбраната отваря в понеделник публично офертите за нов

...
Министерството на отбраната отваря в понеделник публично офертите за нов
Коментари Харесай

В понеделник стават ясни офертите за нов изтребител

Министерството на защитата отваря в понеделник обществено офертите за нов изтребител на българските Военно-въздушни сили.

Проектът за нов вид военен аероплан е на стойност 1 милиард и 800 милиона лв. с Данък добавена стойност. Първоначално, в период от три години би трябвало да бъдат доставени най-малко 8 самолета с съоръжение, въоръжение и образование на екипажа. Плащането е разсрочено за 9 години.

Информация са дали 7 страни с по 15 оферти за нови и използвани машини „ Юрофайтър”, „ Рафал”, Ф18, както и американски Ф16 и шведски „ Грипен”.

Българска делегация посети Съединени американски щати и Швеция за да организира съвещания по предлаганите машини.

Заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов чака всички страни, до които е пратено искане за предложение, да изпратят до понеделник в 12 часа на обяд своите предложения.

„ Единственото незнайно е, в случай че някоя от страните се възползва от оповестеното в настояването за предложение опция за удължение на периода, в случай че не се е справила с подготовката на документите " – тогава ние би трябвало да се произнесем и да обявим финален период и след този финален период би трябвало още веднъж да отворим офертите. „ Аз имам твърдо увещание, че тези които сме посетили и други,че ще дават оферти”, сподели за bTV зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов.
Отварят офертата за новия изтребител на следващия ден Зам.-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов пред bTV
Според заместител министъра пътуванията до Съединени американски щати и Швеция не биха дали мотив да се оспорва процедурата, тъй като тя не е по закона за публичните поръчки, а става въпрос на междуправителствени договаряния.

„ Напротив, има положителни сигнали за това, че сме били отворени в интервала на офертите че сме били подготвени да консултираме по въпрос или посредством посещение”, означи още Запрянов.
Според него моментът е исторически, тъй като ние не можем даси позволим да отлагаме повече модернизацията на Военновъздушни сили.

„ Единствената заплаха би била, това което ни се предлага, ние да не можем да си го позволим, само че аз чакам, че всички са се съобразили с условията и че ще имаме предложения, които да ни разрешат да стартираме договаряния ", изясни зам.-министърът.

В признатия от Народното събрание документ за плана има наложителни условия като период на доставка, машините да са на въоръжение в други страни от Европейски Съюз и НАТО и да имат най-малко половината от ресурса си за употреба, в случай че са втора употреба.

На въпрос какво става, в случай че някоя страна с офертата си не се вписва като цена и период на доставка или наличност, Запрянов отговори, че заради тази причина, откакто се направи цялостен разбор на всички оценки, ще можем да водим спомагателни диалози по офертите с обособените страни.

Класиране на офертите няма да има. Ще се преглеждат съгласно това кои покриват наложителните условия и кои не, след което се минава към договаряния.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР