Министерството на отбраната на Япония поиска рекордно висок бюджет за

...
Министерството на отбраната на Япония поиска рекордно висок бюджет за
Коментари Харесай

Третата в света икономика предвижда вдигане на бюджета си за отбрана с 27%

Министерството на защитата на Япония изиска рекордно висок бюджет за фискалната 2024 година (април 2024 година - март 2025 г.) от съвсем 7,74 трилиона йени (около 53 милиарда долара), което е с над 27% повече от настоящия бюджет за защита на страната. Това се показва в документ, оповестен от ведомството. Ако се одобри, този бюджет би достигнал (почти) 2% от брутния вътрешен артикул на Япония.

По-конкретно, общият бюджет за защита планува разпределяне на 755 милиарда йени (5,17 милиарда долара) за придобиване и разработка на ракети с огромен обхват на деяние. Предвижда се да стартира създаването на японска ракета " въздух-въздух " за самолети изтребители от ново потомство и хиперзвукови ракети прихващачи, които Токио има намерение да сътвори в съдействие с Вашингтон.

За подсилване на сухопътните, морските и въздушните сили на страната, Министерството на защитата на Япония счита да похарчи близо 1,38 трилиона йени (9,44 милиарда долара) през идната година. Става въпрос за закупуване на танкове, основаване на нови разрушители, способни да носят ракети с огромен обхват, както и основаване на ескадрила от модерни изтребители F 35B.

Освен това, би трябвало да бъдат отделени и 379,7 милиарда йени (2,5 милиарда долара) за строителство на два кораба, оборудвани със системата за противоракетна защита Aegis.

В предлагането на японското Министерство на защитата се съдържат и претенции за средства за създаване на системи за киберсигурност, основаване на разследващи спътници, проучвания в региона на лазерите и микровълните.
 Едни от най-големите в света снабдители на оръжие местят (част от) бизнеса си в Япония
Едни от най-големите в света снабдители на оръжие местят (част от) бизнеса си в Япония

А Министерството на защитата на страната се готви да изиска рекорден бюджет
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР