Министерството на отбраната на Япония най-накрая одобри закупуването на изтребител

...
Министерството на отбраната на Япония най-накрая одобри закупуването на изтребител
Коментари Харесай

Япония ще купи F-35B от САЩ

Министерството на защитата на Япония най-сетне утвърди закупуването на изтребител за отвесно кацане F-35B от Lockheed Martin Corporation. Това заяви в събота на уеб страницата на ведомството.

" F-35B дава отговор на всички нужни условия като изтребител за политане от къса писта и отвесно кацане за потребностите на Силите за самозащита ", отбелязва министерството. Бюджетът за фискална 2020 година (април 2020 година - март 2021 г.) планува закупуването на шест от тези машини, а до 2023 година броят им ще се усили до 18. Цената на всяка от тях е 14 милиарда йени (130 милиона долара).
 Япония желае да се причисли към програмата за F-35
Япония желае да се причисли към програмата за F-35

Кооперативното партньорство за изтребителя е било закрито на 15 юли 2002 година

Япония придобива тези изтребители за самолетоносачите " Изумо " и " Кага ", които са за транспортиране на хеликоптери. Изтребителите там обаче няма да бъдат дислоцирани непрекъснато, а единствено в случай че е належащо, да вземем за пример, в случай че има опасност от въздушна офанзива над Япония, за разузнаване или за осъществяване на учения.

За потребностите на японските сили за самозащита ще бъдат закупени 42 самолета F-35B. Конкретните дати за осъществяване на този проект обаче не са посочени. В допълнение, Министерството на защитата преди този момент разгласи желанието си да пусне в употреба 105 изтребителя F-35A.

Бюджетът на Япония за настоящата година планува разноски за защита от 5,3 трилиона йени (47,5 милиарда долара). Включително разноски, свързани с разполагането в Япония на две наземни системи за противоракетна защита на американското произвеждане Aegis Ashore, както и закупуването на изтребители F-35 и ракети-прехващачи SM-3.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР