Министерството на отбраната на САЩ води преговори с Австралия за

...
Министерството на отбраната на САЩ води преговори с Австралия за
Коментари Харесай

Пентагона и Австралия обсъждат добиване на собствени редкоземни метали, след като Китай заплаши да спре доставките

Министерството на защитата на Съединени американски щати води договаряния с Австралия за създаването на технология за извличане и култивиране на редкоземни потребни изкопаеми. Планът е част от напъните за понижаване на зависимостта от Китай по отношение на доставките на скъпи детайли, употребявани във военната техника.

Решението идва, откакто Пекин заплаши да ограничи износа на редкоземните метали за Щатите. Те съставляват група от 17 минерала, които се употребяват в производството на изтребители, танкове и високотехнологична потребителска електроника, написа Business Insider. Китай е най-големият производител на тези детайли и до момента няма страна, която може да бъде сурогат.

" Ние се тормозим за всяка неустойчивост във веригата за доставки и изключително там, където другата страна държи целия надзор ", декларира Елън Лорд, секретар по защитата, придобиването и устойчивостта в Пентагона.

По думите ѝ Министерството на защитата търси вероятни способи за създаване на способ, с който страната сама да си набира скъпите редки детайли, като един от разновидностите е съдействие с Австралия.

По-рано тази година Вашингтон загатна, че може да търси способи за подпомагане от Австралия и Канада, с цел да разработят находищата на редкоземни детайли по света и да понижат световната взаимозависимост от Китай. Съединени американски щати са провели диалози и за реализиране на планове за редкоземни метали в Африка. Лорд уточни, че към този момент е говорила неведнъж с Австралия, с цел да обсъдят дали подобен цех може да обслужва потребностите на Пентагона.
 Може ли да бъде опустошен монополът на Китай върху редкоземните метали?
Може ли да бъде опустошен монополът на Китай върху редкоземните метали?

Те се употребяват в електрониката, електрическите автомобили, военната техника

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп предишния месец подреди на Министерството на защитата да откри по-добри способи за набиране на скъпите детайли. Той предизвести, че защитата на страната може да пострада, в случай че няма задоволителни ресурси.

Австралийската Lynas Corp е най-голямата компания отвън Китай за извличане и преправяне на редки метали. Все още няма изясненост дали Пентагона ще си сътрудничи с нея или с друга австралийска компания.

Редкоземните минерали би трябвало да се обработят след извличането им от земята. Въпреки че в Съединени американски щати няма създадена методология за извличане на редкоземни детайли, в страната има една експлоатационна мина, където те да бъдат обработвани.

Мината Mountain Pass в Калифорния работи по технология за извличане и се надява да може да я употребява онлайн през идната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР