Министерството на отбраната на САЩ, противно на позицията на всички

...
Министерството на отбраната на САЩ, противно на позицията на всички
Коментари Харесай

Пентагонът – пречка в Хага да влязат руските военни престъпления в Украйна

Министерството на защитата на Съединени американски щати , обратно на позицията на всички останали ведомства от администрацията на Съединени американски щати, се опълчва на даването на Международния углавен съд в Хага на доказателствата за закононарушения , осъществени от съветските военни в Украйна.

Това написа американското издание New York Times.

Съединени американски щати не са утвърдили Римския статут , с който беше основан Международният углавен съд като непрекъснат орган, оправомощен да преглежда обвинявания във военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид. Американските политици се притесняваха, че този съд може да подведе под отговорност и американските военни. Дълго време Вашингтон блокираше и разнообразни форми на съдействие с Международния углавен съд, като да вземем за пример продан на информация.

Русия също не е подписала Римския статут .

Съединени американски щати от дълго време поддържат позицията, че жителите на страни, които не са страни по контракта, а това значи в това число Русия, не би трябвало да бъдат подсъдими на МНС .

Когато избухна войната в Украйна, Съединени американски щати смекчиха позицията си . В края на предходната година Конгресът даже одобри закон, който разрешава съдействието на Съединени американски щати с МНС по каузи, " свързани със обстановката в Украйна ". Такова беше и желанието на администрацията на Байдън - най-малко за Държавния департамент, Министерството на правораздаването и разследващата общественост. Единственото изключение остава Пентагонът, настояват пред New York Times източници, най-вече поискали анонимност. Един от тях обаче е поименно посочен и той е необятно прочут - сенаторът републиканец Линдзи Греъм , показва BBC.

Явно президентът Джо Байдън към момента не е разрешил разногласието сред ведомствата .

Това обаче пречи да стартира всъщност и по-сериозно следствието, стартирано от основния прокурор на Международния углавен съд Карим Хан след съветското навлизане преди една година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР