Министерството на отбраната на Руската федерация изтегли гарнизона от Змийския

...
Министерството на отбраната на Руската федерация изтегли гарнизона от Змийския
Коментари Харесай

Русия превърна Змийския остров в капан за ВСУ

Министерството на защитата на Руската федерация изтегли гарнизона от Змийския остров, най-важния плацдарм в Черно море. Така се възнамерява да се изключат обвиняванията против Русия за основаване на международен апетит заради невъзможността да се изнася зърно от Украйна. Какво е смисъла на тази стъпка от военна и политическа позиция?

„ На 30 юни в символ на благосклонност въоръжените сили на Руската федерация извършиха поставените задания на Змийски остров и изтеглиха разположения там гарнизон. Така беше демонстрирано на международната общност, че Руската федерация не пречи на напъните на Организация на обединените нации за образуване на филантропичен кулоар за експорт на селскостопанска продукция от територията на Украйна “, съобщи съветското министерство на защитата в четвъртък.

Уточнява се, че сходна стъпка „ няма да разреши на Киев да спекулира по тематиката за идната продоволствена рецесия, визирайки невъзможността за експорт на зърно заради тоталния надзор на Русия над северозападната част на Черно море “.

И по-рано сме анализирали в детайли цената на Змийския остров. Малък, с повърхност от едвам 0,205 квадратни км, остров лишен от дървета, ситуиран покрай украинско-румънската морска граница - стратегически значим обект в северозападното Черно море. Експертите означават, че е комфортно да се управляват корабните направления в този район от неговата територия. Освен това местоположението му разрешава да се наблюдаваходът на кораби от югоизточната част на морето - от Турция до Одеса, Очаков и Николаев.

Държането на Змийски също разрешава да се управлява устието на река Дунав и крайбрежните води в южната част на региона на Одеса. От острова може да се проследявавъздушното и морското пространство, да се открива проникването на самолети и кораби.

Не е изненадващо, че в дните на Съюз на съветските социалистически републики тук има радарна рота за Противовъздушна отбрана. Контролът на ВСУ над острова би се трансформирал в действителна опасност за съветския Черноморски флот заради съществуването на американските противокорабни крилати ракети “Харпун”.

До 24 февруари на острова беше ситуиран украински боен гарнизон - гранична застава, бдителен пункт за Противовъздушна отбрана и част на морската пехота, общо към 100 души. След предупредителния огън от съветските кораби 82-ма бойци просто се предадоха. На острова беше ситуиран дребен гарнизон на съветската войска. И точно върху него от 7 до 9 май бяха хвърлени силите на украинските въздушни и морски десанти.

Имаше информация, че заповедта за офанзива „ е била дадена персонално от Зеленски и e целяла да се реализира „ медиен резултат “ до 9 май. Според към този момент доказаната информация Валерий Залужни и неговият Генерален щаб са били срещу тази самоубийствена интервенция, концепцията за която е била подхвърлена на Зеленски от английските му съветници. Финалът на това деяние е трябвало да бъде взаимно изказване на английския министър председател Джонсън и Зеленски за успеха.

Всъщност събитията се развиват по следния метод - Украйна образува десантна група, състояща се от десетки самолети, най-вече турски дронове “Байрактар”. Действията им са прикрити от хеликоптери на морската авиация на ВСУ, както и от изтребители МиГ-29 и Су-27. Войските стоварват десант на последните катери " Кентавър ", останали в украинския флот. В резултат на това Украйна губи 14 самолета и хеликоптера, 30 дрона, три катера с бойци на борда и към 150 души личен състав.

ВСУ не се стопираха и месец по-късно направиха нов опит да щурмуват Змийски остров. Прессекретарят на Министерството на защитата Игор Конашенков назова това “безумие”.

ВСУе очаквало да нанесе масирани въздушни и артилерийски удари по острова " с следващ десант и завладяване ". В нападението вземат участие повече от 10 украински ударни и разследващи дронове. Противовъздушното прикритие на украинските БПЛА е обезпечено от зенитно-ракетни комплекси С-300 от бойни позиции в региона на Тузла (Одеска област) и Очаков (Николаевска област). Американците са направлявали нещата.

Плановете за масирана въздушна офанзива против острова, последвана от десант се провалят „ Свалени във въздуха: 13 безпилотни летателни апарата, 4 ракети „ Точка-У “ и 21 реактивни снаряди от „ Ураган “. Нито едно от украинските оръжия не е достигнало задачата на остров Змейни ”, сподели тогава Конашенков, добавяйки, че вследствие на това врагът се е отказал от десант.

Експертите са уверени, че Русия не просто по този начин е изтеглила гарнизона от територията на този остров. „ Може да се допусна, че от разследващите данние станало известно, че ВСУ приготвят огромна офанзива на този остров, която мъчно ще бъде отблъсната с налични средства. Възможно е да садопуснали потреблението на френски самоходни артилерийски установки “Цезар”, доставени от Запада “, сподели военният специалист Константин Сивков.

Той напомни, че тези самоходни оръдия са стоварени на остров Кубански, ситуиран в Одеска област покрай устието на река Дунав, на 36 километра от Змийски остров. „ Подобни удари на острова заплашваха със загуба на жива мощ, по тази причина беше взето такова решение “, означи специалистът.

Подобно мнение изрази и източник на канала “Рибар” в “Телеграм”, който показва: откакто артилерийските установки “Цезар” и оперативно-тактическите комплекси „ Точка-У “ бяха трансферирани в Одеска област, плътността на артилерийския огън от одеското крайбрежие се усили неведнъж, заради което беше решено военнослужещите от Въоръжените сили на Русия да бъдат евакуирани от Змийски. „ Следващият стадий от борбата за острова е унищожаването на военноморските и въздушнодесантните елементи на Въоръжените сили на Украйна при приближаването им “, сподели източникът.

„ Ако управлението на Руската федерация е взело такова решение, то е вярно. Претеглили са всички плюсове и минуси. И като се вземат поради обвиняванията против Русия, че надали не сътворяваме международен апетит, е било решено да не се пречи на износа на зърно “, сподели сенаторът от Крим Сергей Цеков. Според него „ това решение е премислено, тествано и действително показва на всички, които викат, че не даваме да се изнася зърно, че няма никакви спънки от наша страна “.

С него е склонен член-кореспондентът на Академията на военните науки Александър Бартош. „ Москва реагира по този метод на обвиняванията на Организация на обединените нации, че възпрепятстваме износа на зърно от Украйна. Тоест нашата страна в този момент отстранява степента на напрежение, като взема поради заключенията на организацията “, сподели той.

„ А в бъдеще е належащо да се предотврати настаняването там на гарнизон на ВСУ, добави специалистът. Той също по този начин означи, че по-нататъшни стъпки за почистване на акваторията би трябвало да бъдат подхванати в Организация на обединените нации. „ Организацията се обърна към Москва с молба да обезпечи безконтролен експорт на зърно от Украйна. Тъй като те желаеха това, би трябвало да се подсигурява избран статут на острова, в това число по въпросите на демилитаризацията “, изясни събеседникът. „ В същото време би трябвало да се разбере, че Русия има всички нужни благоприятни условия да управлява тази територия, както и въпроса за износа на храни от Крим. Така че ние просто демонстрираме нашата подготвеност да вземем поради мнението на Организация на обединените нации “, акцентира Бартош.

Освен това, съгласно специалистите, съветските въоръжени сили са съумели да основат капан на Змийски остров, в който украинското командване е вкарало своите бойци най-малко два пъти. Същият риск остава за ВСУ и в бъдеще: в случай че Зеленски или неговите съветници изискат украински военнослужещи да кацнат на острова, те просто ще бъдат унищожени от ориентирани изстрели на съветските въоръжени сили. Така в този момент островът се оказва в по този начин наречената сива зона, само че най-важното е, че остава под огневия надзор на съветските въоръжени сили.

„ Ако приказваме за политическата визия на обстановката, тогава можем да приемем, че въоръжените сили на РФ са били изтеглени от Змийски остров в подмяна на деблокирането на Калининград и опцията за обновяване на преноса към най-западния район на Русия. Но това е единствено съмнение “, сподели политологът Владимир Корнилов. „ С течение на времето обаче можем да се върнем на острова, в случай че е належащо – когато се върнем и освободим Одеса. Русия отново ще мине по пътя на Суворов и ще обезопаси този регион “, заключи Корнилов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР