Министерството на отбраната на Израел обяви във вторник, че гръцкото

...
Министерството на отбраната на Израел обяви във вторник, че гръцкото
Коментари Харесай

Гърция сключи 20-годишна отбранителна сделка с Израел за близо 2 млрд. долара

Министерството на защитата на Израел разгласи във вторник, че гръцкото държавно управление е одобрило съглашение за 1,68 милиарда $ за закупуване на образователни самолети от Израел и за израелски реализатор на защитата да сътвори летателно учебно заведение за гръцките Военновъздушни сили, предават международните информационни организации.

Сделката, която към момента би трябвало да бъде подписана от министерствата на защитата на двете страни, ще разреши Elbit Systems да сътвори и ръководи учебно заведение за образование на гръцките военновъздушни сили. Включва също продажбата на 10 самолета Aermacchi M-346, известни в Израел като Lavi, и за Elbit да надгради и поддържа гръцките образователни самолети T-6.

Министерството на защитата съобщи, че съглашението, което назовава "най-голямото съглашение за публични поръчки сред двете страни досега ", е за 20 години. Не се прецизира по кое време ще бъде подписана договорката, само че решението на гръцкото държавно управление "дава опция на страните да продължат напред в договарянията " преди подписването.

"Това съглашение отразява отличните и разрастващи се връзки, които имаме с Гърция. Това е дълготрайно партньорство, което ще служи на ползите както на Израел, по този начин и на Гърция, ще сътвори стотици работни места в двете страни и ще насърчи стабилността в Средиземно море ", съобщи министърът на защитата Бени Ганц.

Ганц сподели, че е разговарял с гръцкия си сътрудник Николаос Панайотопулос по телефона след утвърждението на договорката, като похвали възходящите отбранителни връзки сред Израел и Гърция.

По време на визитата си в Кипър през ноември Ганц подписа контракт със своите кипърски и гръцки сътрудници за усилване на военното съдействие.

Трите страни са построили тесни връзки на фона на районното напрежение в Източното Средиземноморие поради правата за употреба на газ в морето и са сътрудници в план за транспорт на газ от залежи в израелски и евентуално водите на други страни посредством подводен водопровод до континенталната част на Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР