Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за събаряне на

...
Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за събаряне на
Коментари Харесай

Военното министерство задели 15 милиона лева за събаряне на стари сгради

Министерството на защитата е оповестило социална поръчка за срутване на здания в държавни парцели с отпаднала нужда, излиза наяве от профила на купувача на ведомството, написа

Прогнозната стойност на рамковото съглашение е 15 086 162 лева, като срокът за осъществяването е 4 години.

Към документите е прибавен дълъг лист от недвижими парцели, които съгласно възложителя не са нужни или са рискови поради неприятното им положение. Става ясно, че такива има в доста области на страната. Ще се отстраняват хранилища, гаражи, остарели спални пространства, икономически постройки, вишки и други. В листата са казармите в с. Звездец, където разгърната застроена повърхност е над 9000 кв. м. В с. Каменец, Плевен, за срутване са отредени 6000 кв. м. Във Враца пък площта на старите здания е над 11 хиляди кв. м.

Немалка е и площта на военните парцели в столицата, които ще се събарят. Само в регион "Овча купел " би трябвало да се отстранен 8086 кв. м. РЗП, които съставляват "компютърен център и ресторант-кухня ". С отпаднала нужда са и хранилища в р-н "Красно село ", здания, измежду които киносалон, медицински пункт и работилници в регион "Младост ", както и солидни постройки в регионите "Сердика ", "Връбница ", "Кремиковци " и "Красна поляна ".

Ще бъдат разчистени и 11 бунгала с обща повърхност от 135 кв. м в парка Росенец край Бургас. Според изявления в медиите военното отделение там тъне в съсипия в продължение на години. Постройките се намират на първа линия до морето.

През годините е имало значително кавги, свързани с парцелите на Министерството на защитата. По време на ръководството на ГЕРБ, когато военното ведомство се ръководеше от Красимир Каракачанов, бяха оповестени търгове за продажба на апетитни държавни имоти по морето.

Във Варна МО продаваше 5898 кв. м. в местността "Акчелар ", покрай крайбрежието, с начална тръжна цена от 144 030 лева или 24 лева на кв. м. Незастроени имоти в региона се продават на 5-6 пъти по-високи цени. В Балчик министерството беше пуснало за продажба парцел от 875 кв. м., застроени с една постройка с повърхност от 567 кв. м. с начална тръжна цена 288 000 лева

Преди година пък, тъкмо преди края на мандата на предходната власт, МО опита да продаде атрактивен парцел в покрайнините на София. Става дума за 34 дка терен в регион "Нови Искър ", върху който са издигнати 9 здания. Началната тръжна цена беше 303 500 лева Министерството предвиждаше да пусне на търг и два терена с обща повърхност 85 дка, които попадат в рамките на Западен парк.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР