Министерството на околната среда публикува проекти за заповеди за обявяване

...
Министерството на околната среда публикува проекти за заповеди за обявяване
Коментари Харесай

Екоминистерството иска 10 нови защитени зони

Министерството на околната среда разгласява планове за заповеди за оповестяване на 10 нови предпазени зони от “Натура 2000 ”. Това са “Трите братя ”, “Чокльово тресавище ”, “Градинска гора ”, “Гора Шишманци ”, “Долни Коритен ”, “Остров Чайка ”, “Гора Тополчане ”, “Гора Блатец ”, “Билерниците ” и “Изворо ”.

Те се намират в областите Благоевград, Перник, Бургас, Монтана, Стара Загора, Пловдив, Кюстендил, Силистра, Сливен и би трябвало да пазят гори, влажни зони и акватория на Дунав, както и редките типове, които ги населяват.

Заинтересовани лица могат в едномесечен период, считано от 20 март, да показват мненията си.

Така ще се дефинират съответни ограничения за опазването на зоните. България трябваше да направи това за всички 234 зони за местообитанията от “Натура 2000 ” до 2016 година Според националния одитен отчет на Сметната палата от края на 2019 година обаче към 31 юли предходната година министерството е закъсняло със периода за издаване на заповеди за 211 предпазени зони, което води до “липса на пределени режими за запазване на предпазените зони от мрежата и до стартирането на наказателни процедури ”.

Въпросната наказателна процедура против България е от Европейската комисия, за което получихме публично писмо при започване на 2019 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР