Министерството на околната среда и водите ще отчете на 7

...
Министерството на околната среда и водите ще отчете на 7
Коментари Харесай

МОСВ изпълни две програми по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство

Министерството на околната среда и водите ще регистрира на 7 ноември 2017 година сполучливото довеждане докрай на плановете по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) за програмния интервал 2009-2014 година Събитието е в изложба „ Квадрат 500 “ от 14 часа, оповестиха от министерството.

ФМ на ЕИП е финансиран от държавните управления на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и дава грантове за 85% от цената на плановете. През миналия регистриран интервал по този механизъм са изпълнени и приключени 38 плана на обща стойност 18, 22 млн. евро, като е усвоен целият възложен бюджет. Двете стратегии, по които Министерство на околната среда и водите е програмен оператор са с донорски сътрудник Норвежката организация по околна среда.

По Програма BG02 „ Интегрирано ръководство на морските и вътрешни води ” са изпълнени 12 плана на стойност 9,14 млн. евро. Проектите са за изследване и правене на системи за наблюдаване, поддръжка и надзор на речните басейни, бреговите зони, предварителна защита на нефтени разливи, оценка на положението на морската среда в действително време, проучване на морски и сладководни организми – биоиндикатори, оценка на фактори, влияещи на рибовъдството и други

26 плана за 9,14 млн. евро са изпълнени по Програма BG03 „ Биологично многообразие и екосистеми ”. По едно от направленията на програмата са картирани девет вида екосистеми и предоставяните от тях екосистемни услуги – модерна идея в политиката по околната среда, която регистрира и остойностява изгодите за хората и обществото от естествените процеси в екосистемите (напр. приноса на избран вид растителност за пречистването на въздуха и преработката на CO2) Картирането на екосистемите сподели тяхното географско разпространяване и положение. Данните дават информация има ли увреждане на естествените им функционалности и какви са потребностите от тяхното възобновяване.

Важен план по стратегия BG03 e системата за ранно разкриване и наблюдаване на инвазивни типове, непознати за нашите екосистеми и за разбор и предварителна защита на тяхното разпространяване. Мрежа от доброволци минаха профилирани образования за работа в усъвършенстваната и осъвременена национална осведомителната система за мониторинг на биоразнообразието (НСМБР). Други планове изследваха въздействието на изменението на климата върху горските екосистеми, положението и опазването на генетичните запаси, данни за прилепите в България, повишение на публичната информираност за смисъла и положението на дъбовите гори.

Министерство на околната среда и водите интегрира опциите на двете стратегии в своите политики дружно с двата отчетни интервала по Оперативна програма „ Околна среда “, като се стреми към надграждане и допълнение на резултата от двата инструмента.

Бенефициенти по плановете на ФМ на ЕИП са държавни и локални структури, научни и просветителни институции, Неправителствени организации и други

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР