Министерството на околната среда и водите предлага нови по-високи екотакси

...
Министерството на околната среда и водите предлага нови по-високи екотакси
Коментари Харесай

Ще решат ли новите екотакси проблемите със замърсяването у нас?

Министерството на околната среда и водите предлага нови по-високи екотакси за по-старите коли. Според Христо Христов, който е ръководител на Асоциацията на вносителите на коли, тези пари няма да влязат в хазната.

„ От самото основаване на така наречен продуктова такса, тя се събира единствено от частни компании ”, разясни Христов. По думите му министър Нено Димов лобира за ползите точно на тези компании, които – въпреки и лицензирани – имат доста по-големи доходи от таксите, в сравнение с демонстрират изчисленията.

„ Нека срещнат министър-председателя и министерски съвет какъв брой взимат частните компании и какъв брой взима страната. За предходната година частните компании са събрали над 400 млн. за частните компании, а страната е събрала 3 млн. лева ”, сподели Христов.

Според Антон Пейчев, специалист от „ Управление на отпадъците и почвите ” към Министерство на околната среда и водите ”, по-високата продуктова такса би трябвало да обезпечи разноските по преработване на даден автомобил.

„ Рециклирането е гратис за този, който предава автомобила – за него не би трябвало да коства пари да съобщи автомобила за преработване ”, сподели Пейчев.

„ За страдание продължава да стои едно недоразбиране какво съставлява продуктовата такса. Постъпвайки един автомобил на територията на България – нов или втора ръка – той постъпва на пазара за първи път, той идва тук и тук ще се трансформира в боклук ”, сподели още той.

Според Христов тази екотакса би трябвало да се заплаща от съответния производител, а не от обособените жители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР