Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява постоянно и

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява постоянно и
Коментари Харесай

МОСВ не отчита превишения по нито един от изследваните показатели край българския бряг

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава непрекъснато и цялостно следене на вероятни екологични вреди в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

По систематизирани данни от направените разбори, от Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “, и от сателитни наблюдения, че няма данни за съществуване на замърсяване в българската акватория на Черно море.



Регионалният център за надзор и предварителна защита на болесттите в Одеса, към Министерство на здравеопазването на Украйна, оповестява, че няма отклонения в пробите за питейната вода при осъществения микробиологичен разбор. Радиационният декор в Одеска област е в норма. За това осведоми българското посолство в Киев в постоянната си информация, изпратена до Министерство на околната среда и водите.

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ и Регионална лаборатория- Варна към Изпълнителната организация по околна среда, реализира ежеседмичен мониторинг за качеството на крайбрежните морски води от три брегови пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

Местоположението на пунктовете е съобразено с опциите за достъп по мор е, посоката на преобладаващите течения и наличните за региона батиметрични данни. Следи се евентуалният риск от замърсяване на морската околна среда в резултат на военните дейности.

Проследява се за съществуване на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата обстановка са включени и спомагателни индикатори (пестициди и др.). До момента не са открити превишения по нито един от изследваните индикатори.

Следи се положението освен на крайбрежните, само че и на водните течения във вътрешността в морето . Мониторингът за положението на морските води е съгласуван с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Честота на пробовземане е задоволителна, с цел да бъде направена справедлива оценка за моментното положение на морските води. Резултатите ще бъдат навреме предоставени на способените органи, съгласно нужното време за разбор на избраните индикатори в пунктовете.

Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Ролята на Министерство на околната среда и водите е да прави мониторинг и да осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания ще се дава навреме на способените институции и обществеността.

Сигнали при вероятни признаци за замърсяване по бреговата линия могат да се подават на Зеления телефон на Министерство на околната среда и водите: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а по този начин също и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „ Черноморски регион “ – гр. Варна: 0886 406 816.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР