Министерството на околната среда и водите (МОСВ) напомня, че лицата,

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) напомня, че лицата,
Коментари Харесай

МОСВ с конкретни мерки за автомобилните гуми

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) припомня, че лицата, които търгуват с автомобилни гуми са длъжни да одобряват излезлите от приложимост гуми (ИУГ) в местата за продажба и да ги сменят без да е нужно крайните консуматори да заплащат.

Това значи, че жителите имат опцията при закупуване на нови гуми или при сезонната им промяна изцяло гратис да оставят старите при съответния търговец или сервиз. Това планува член 10 от Наредбата за условията за отнасяне на излезлите от приложимост гуми (НИТИУГ).

Наредбата регламентира още опцията кметовете да дефинират съответни общински места, на които жителите да имат опция да оставят своите излезли от приложимост гуми. В случай, че независимо дефинира местата за събиране на ИУГ на терени, които са общинска благосъстоятелност, кметът на общината би трябвало да подписа контракт с лица, които събират, съхраняват, транспортират, оползотворяват или обезвреждат ИУГ.

Обслужването на тези места, избрани от кмета, не е регламентирано като обвързване на организациите по оползотворяване. Съответно за тях може да бъде подписан контракт, както с организация по оползотворяване, по този начин и с всяко лице, което има документ за позволение по член 35 от Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО). Параметрите и изискванията при подписване на подобен контракт са напълно въпрос на двустранно договаряне. Регламентирано събраните ИУГ могат да бъдат предадени на всяко рециклиращо дружество, което има съответното позволение, на територията на цялата страна.

Министерство на околната среда и водите напомня още, че е изцяло неразрешено депонирането на цели и нарязани ИУГ, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано неутрализиране.

При формиране на нерегламентирани места за боклуци локалните управляващи подлежат на глоба. Глобата е в размер от 3000 до 10 000 лева Гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, също следва да бъдат глобени, като санкцията за тях е от 300 до 1000 лева, а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано отнасяне – от 2000 до 5000 лева При наново нарушаване глобата е в двоен размер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР