Министерството на околната среда и водите (МОСВ) информира, че е

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) информира, че е
Коментари Харесай

МОСВ се включва в антикризисните действия в Царево

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осведоми, че е задействало своите структури за справяне с последствията от наводненията в Царево и покрайнината, провокирани от мощните дъждове на 5 и 6 септември.

Министерство на околната среда и водите взе участие в следните действия:

Басейнова дирекция " Черноморски регион " (БДЧР) следи за положението на река Велека и други водни течения, както и за общинските микроязовири в региона. БДЧР ще извърши инспекция на канализацията и пречиствателната станция на Царево , които са развалени от наводнението.

Заместник-министър Петър Димитров и шефът на БДЧР Явор Димитров направиха обход на мястото на провалите в Царево , дружно с други представители на институциите. 

След усмиряване на ситуацията, БДЧР ще извърши мониторинг на питейните водоизточници и пробонабирания от морски и речни води за оценка на положението им. Ще бъде тествано качеството на водата и риска от замърсяване.
 Три станаха жертвите след потопа по Южното Черноморие Обновена
Три станаха жертвите след потопа по Южното Черноморие

Около 4000 души са наранени от бедствието по Южното Черноморие

Министър Юлиян Попов сподели за Нова телевизия, че климатичните промени значат по-висок риск от рискови феномени, като по-сериозни и по-чести превалявания. Той акцентира нуждата от повече финансиране на научните проучвания и рационализиране на моделите за ръководство на риска от наводнения в територии като Царево.

Д-р Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология съобщи, че специалистите от метеорологичните служби би трябвало да имат съществена роля при подготвянето на проектите за ръководство на опасности от наводнения. Тя уточни, че Югоизточна България се отличава с рискови превалявания, като този в Ахтопол през 1994 година, който доближи 463 литра на квадратен метър. Тя акцентира още, че в региона държовете са доста по-чести, в сравнение с в останалата част от страната и добави, че единствено от департамент " Метеорология " разполагат с нужната информация за подготването на проектите.

Доц. доктор Николай Вълчев и гл. ас. доктор Радослава Бекова от Институт по океанология към Българска академия на науките изготвиха краткосрочна прогноза за разпространяването на боклуци и разнообразни евентуални замърсители, превозени от речните води в Черно море след наводненията. Според прогнозата, част от импортираните боклуци и замърсители ще се отсрочат по морското дъно, а друга част - по морската повърхнина и плажни линии в дадените региони.
 Социалните служащи потеглят на визити в помощ на потърпевшите от наводненията
Социалните служащи потеглят на визити в помощ на потърпевшите от наводненията

Първоначално ще бъдат посетени Ахтопол и селата Кости, Варвара и Лозенец
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР