Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е предоставило на

...
Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е предоставило на
Коментари Харесай

Емил Димитров: Русе ще е единствения град извън София с четири станции за контрол на атмосферния въздух

Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е предоставило на Русе две станции - една мобилна и една стационарна. По план LIFE ще получат още две. Русе ще е единствения град отвън София с четири станции. Министерство на околната среда и водите прави всичко допустимо което би трябвало и по стратегиите, по които би трябвало. Това сподели министърът на околната среда и водите Емил Димитров в границите на чуване по отношение на проблемите с чистотата на атмосферния въздух в Русе в Парламентарната комисия по околната среда и водите.

Министърът означи, че мониторингът на качеството на атмосферния въздух в Русе се реализира посредством автоматизирана измервателна станция "Възраждане ", която е ситуирана в центъра на града и действа от 2005 година Станциата предава в действително време към Националната система за надзор на качеството на атмосферния въздух.

Същевременно от 2015 година действа и втора мобилна автоматизирана станция. За интервала от 2015 година до 2020 година не са регистрирани превешения на нормите на измерваните индикатори. Той означи, че за последните 10 години резултатите от осъществявания непрекъснат мониторинг на качеството на атмосферния въздух не демонстрират превишение на нормите като се изключи индикатора фини прахови частици.

По думите му главният проблем, визиран от жителите, е съществуването на неприятна миризма в разнообразни раойни на града. В тази връзка по пилотен план е инсталирана мобилна пробовземна инсталация за миризми през 2018 година и през летния интервал на 2019 година експерементално е осъществявано пробонабиране. Резултатите са оценени в профилирана лаборатория в Италия и са установени миризми в по-висок интензитет - 34 единици, на 22 юли 2019 година в квартал "Възраждане ", и на 16 октомври 2019 година - 95 единици в Западна промишлена зона при контролното пробонабиране. Резултатите от останалите проби са под границата на разкриване според европейския стандарт. В рамките на плана през 2018 година са предоставени изпитвания на проби атмосферен въздух за осъществяване на химически разбор на акредитирана лаборатория в Холандия. От общо 81 оценени летливи органични съедининения са регистрирани единствено три - толуен, дихлорметан и бромхлорметан. Измерените концентарции на толуен не надвишават нормата в наредбата за правила на пределно възможни концентрации на нездравословни субстанции в атмосферния въздух на обитаемоте места; за другите две субстанции няма открита норма в законодателството, сподели министърът.
Според министър Димитров РЗИ-Русе е способената институция, която би следвало да оцени съществуване или неналичие на здравен риск от интензивно мирищещи субстанции и при съществуване на здравен риск да предложи ограничения за отбрана на човешкото здраве и качеството на живот на жителите.

За двете нови автоматизирани станции, които следва да бъдат построени по стратегия "Лайф " на Европейски Съюз в Русе, министърът сподели, че през юни работна група с представители на Министерство на околната среда и водите, РИОСВ-Русе, Изпълнителна агенция по околна среда, Община-Русе е направила оглед на препоръчаните площадки за разполагане.

Министърът уточни, че ще изиска от Инспекцията по труда данни за открити нарушавания на нормите за сигурност на труда през годините.

По отношение на предприятията в града, Димитров сподели, че осъществените до сегашния миг инспекции на "Монтюпе " не са установили нарушавания на изискванията от издаденото сложно позволение. На дурго сдружение - "Сид грийн " ООД, Регионална инспекция за опазване на околната среда са издали шест наставления. Дадено е наставление на ТЕЦ-Русе за включване на системата за видеонаблюдение към Националния координационен център на Министерство на околната среда и водите, както и на Монтюпе, "Сид грийн " ООД и други обекти за създаване на система за видеонаблюдение, сподели още министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР