Министерството на околната среда и водите е сезирало прокуратурата за

...
Министерството на околната среда и водите е сезирало прокуратурата за
Коментари Харесай

МОСВ сезира прокуратурата за пожара в Драгоманското блато

Министерството на околната среда и водите е сезирало прокуратурата за пожара в Драгоманското тресавище. Единственото карстово тресавище в България е част от "Натура 2000 ".

1/3 или над 150 хектара от територията на предпазената околност към този момент е изпепелена. Унищожени са растения, които се намират единствено в тази територия, а гнездящите в региона птици към този момент нямат дом.

Над 80% от територията на Драгоманското тресавище е наранена от пожара

Ден след пожара Мария за първи път вижда вредите. 10 години дамата се грижи за мястото. Трудно крие болката си и е уверена, че палежът е тенденциозен. "Искам да е било сън. Не мога да си показва, че в наше време може да има подобен човек, който да посегне на това благосъстояние ", споделя Мария пред БТВ.

Огнената буря е изпепелила по-голямата част от растителността. Природата има способността да се възвърне сама. Туристическите обекти обаче би трябвало да се изградят още веднъж. И до момента в който доброволците ще търсят средства за възобновяване им, ловните дружите отхвърлиха версията отстрелът на диви свине да е причина за пожара. Самата околност ние сме вписали като предпазена зона и не ловуваме в нея, настояват те.

Емил Димитров посети Драгоманското тресавище

Природозащитниците към този момент 15 години упорстват Драгоманското тресавище да се разгласи за предпазена зона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР