Министерството на околната среда и водите е с 10 млн.

...
Министерството на околната среда и водите е с 10 млн.
Коментари Харесай

Асен Личев: МОСВ е с 10 млн. лв. дефицит към този момент

Министерството на околната среда и водите е с 10 млн. лева недостиг към този миг, заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на конференция, на която показа целите си.

Заместници на Личев са Емилия Тончева, Петър Димитров и Ренета Колева, а Ваня Григорова е негов консултант за Изпълнителната организация по околна среда /ИАОС/.

Личев означи, че по държавния бюджет за ведомството за една година са избрани към 64,5 млн. лева По думите му при неналичието на Народно заседание, което да актуализира бюджета, това се оказва мина.

Дефицит има и в бюджета на Предприятието за ръководство на дейностите по околна среда /ПУДООС/. Бюджетът му е към 70 млн. лева, а дефицитът е 24 млн. лева Преустановено е приемането на оферти, прекъснато е осъществяването на заплащане по подписани контракти. Ще се направи оценка на подписаните контракти за приоритетност и критерии, по които са определени. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети задължения.

Според министъра липсват съществени политически и стратегически документи като Националния проект за ръководство на отпадъците за интервала 2021 - 2028 година, програмата за околна среда за 2021 - 2027 година Не са изпълнени уговорките на страната по две наказателни процедури - за рекултивация на депата за неопасни отпадъци; необявяване на предпазени зони за местообитание.

От служебния екип на Министерство на околната среда и водите отбелязоха във връзка с глобата по процедурата на Европейска комисия за чистотата на въздуха, че ще се стремят глобата да бъде търпима. На ден санкцията е 3156 евро. Може да се изиска тя да бъде разпределена сред всичките общини и единствено там, където има фактически нарушаване, да бъде наложена, което би довело до намаляването й.

Според новото управление на Министерство на околната среда и водите са изплатени единствено 40 % от средствата по Оперативната стратегия по околна среда /ОПОС/. Сключени са 329 планове, 263 се извършват, а 66 са завършени.

Поискал съм в новия интервал в оперативната стратегия да бъде направена мярка за " очовечаване на зоопарковете ", сподели още Личев. Той ще предложи основаване на голям СПА център в Овча купел в Плана за възобновяване и резистентност.

Вървим с бързи темпове към подсилване на Изпълнителна агенция по околна среда, тъй като до момента тя е била убита, сподели още министърът. Под напън са били освобождавани чиновници в Изпълнителна агенция по околна среда по времето на министър Нено Димов, означи съветникът на министър Личев Ваня Григорова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР