Министерството на образованието стартира проект за квалификация на близо 53

...
Министерството на образованието стартира проект за квалификация на близо 53
Коментари Харесай

МОН започва квалификация на 53 000 учители до 2022 г.

Министерството на образованието започва план за подготовка на близо 53 000 учители от учебни заведения и детски градини за интервал от идващите три образователни години. Това заяви на конференция отрасловият заместник-министър Деница Сачева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Обучението се финансира по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ и от държавния бюджет. Предвидени са близо 20 млн. лв.. Крайният период на плана е 31 декември 2022 година. Обученията ще се организират в кабинети и зали на съответното образователно заведение

Заместник-министърът посочи, че в дребните обитаеми места селекцията на претендентите ще се прави от Регионалните ръководства по обучение, а огромните учебни заведения в градовете сами ще дефинират кой преподавател да се образова. Приоритетно ще се избират преподаватели на възраст сред 34 и 54 годишна възраст. В случай, че има и по-възрастни искащи, заместник-министър Сачева разясни, че няма спънка да аплайват.

Три са главните посоки, в които ще бъдат обучавани учителите: асимилиране на умения за преподаване посредством потребление на цифрови и новаторски методи; използване на практики за възстановяване на взаимоотношението сред фамилията и училището; повишение на управническите умения на педагогическите експерти.

Деница Сачева напомни, че от идната година МОН започва огромен план на стойност съвсем 50 млн. евро за цифровизация на българското обучение. Ще бъде изработен повсеместен разбор за цифровите потребности в учебните заведения. Плановете са във всяка класна стая да има интерактивна дъска и проектор.

БГНЕС напомня, че по време на кръгла маса за цифровото обучение министър Красимир Вълчев заяви, че ще започва иинтерактивна цифрова платформа с помощни материали, които ще се приготвят от учители. А тези, които дават публикации за образователния развой, ще получават и в допълнение заплащане. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР