Министерството на образованието се заема да сформира своеобразен корпус от

...
Министерството на образованието се заема да сформира своеобразен корпус от
Коментари Харесай

Подготвят преподаватели за училищата в гетата

" Министерството на образованието се заема да образува самобитен корпус от доста добре готови преподаватели, които против в допълнение заплащане ще работят в учебните заведения в гетата. Дотук изпълнихме значително задачата да запишем всички деца, само че в този момент стартира по-трудната част - да ги задържим в просветителната система. Няма по какъв начин да се ограмотят, в случай че не са постоянно в клас, а поради непрекъснатата подвижност към момента има 10-годишни деца, които са посещавали учебно заведение единствено 3-4 месеца. Програмата ще има триумф, в случай че всички институции работят синхронно в гетата. Там страната би трябвало да влезе с цялата си мощ - служители на реда, учители, обществени и общински служащи с подготовка да работят дружно, да са най-добре заплатени и подкрепени. Само по този начин родителите, които нямат отговорност към образованието на децата си, ще трансформират държанието си. Почувстват ли пробойна в системата, успеваемостта се губи. " Това сподели при визитата си във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев.

Министърът изясни, че готвят промени и в приема във висшите образователни заведения. " Избуя търсенето в обществени, икономически и правни науки, а по-голямата част от това търсене е нерационално. Това, което ние се опитваме да създадем е да вържем търсенето на образованието с предлагането на пазара на труда. Инструментът, с който го вършим е приемът. В момента е понижен приема в професионалните посоки стопанска система, право, логика на психиката и други. За сметка на това е повишен е приемът в педагогическите, инженерните и природо-математически, аграрните науки. За тези професионални посоки се дават и спомагателни стипендии. В тези специалности идващите години ще се пенсионират два пъти повече хора, в сравнение с учат сега ", изясни Вълчев.

Той добави, че 60 % от финансираните със средства от държавния бюджет действия по ползи в учебните заведения тази година са в региона на по този начин наречените STEM науки – математика, техника и естествени науки. Според него това е доста добър резултат, защото е било заложено най-малко 40 % от тези действия да бъдат в тези области. За дейностите по ползи през тази година на учебните заведения са обезпечени 25 милиона лв. от бюджета. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР