Министерството на образованието и науката ще насърчи сътрудничеството на детските

...
Министерството на образованието и науката ще насърчи сътрудничеството на детските
Коментари Харесай

МОН насърчава сътрудничеството на детските градини и училищата с библиотеките за дигиталните умения на учениците

Министерството на образованието и науката ще насърчи съдействието на детските градини и учебните заведения с библиотеките в страната за построяването и развиването на цифровите умения на учениците, е декларирала заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на националния конгрес на фондацията "Глобални библиотеки - България ", заяви пресцентърът на МОН.

Сачева е подчертала, че при започване на идната календарна година МОН ще влага 25 млн. лева в действия по ползи за учениците, ориентирани най-вече към цифровата креативност, математиката, естествените науки и технологиите. "Определяме библиотеките като стратегически сътрудник, тъй като през днешния ден децата и учениците не виждат в тях единствено складове за книги, а и места, в които ще получат първите си уроци по шифроване, ще могат да работят с 3D принтери, ще схванат какво е разбор на данни ", е споделила Деница Сачева.

Заместник-министърът е показала, че библиотекарите по света имат нова задача - да усъвършенстват цифровата просвета на обществата, като усилват достъпа им до електронно наличие.

"Те са хората, които дефинират надеждната информация и подсигуряват, че сбирките от данни и уеб сайтове ще са налични в бъдеще по постоянен и благонадежден метод ", е допълнила Сачева.

Тя е благодарила на библиотеките в страната за присъединяване им в Европейската седмица на кодирането. В нея са се присъединили съвсем 24 000 деца и възпитаници, от които 4500 са научили за самодейността от библиотеките.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР