Министерството на образованието и науката предлага три варианта на график

...
Министерството на образованието и науката предлага три варианта на график
Коментари Харесай

МОН с три варианта за начало на учебната година

Министерството на образованието и науката предлага три разновидността на график за начало и завършек на образователната година и на ваканциите през нея.

В първия случай началото остава на 15 септември, а продължителността на образователното време се усилва с 10 образователни дни за учениците от I до VI клас в това число. Така децата от първи до трети клас ще завършват на 15 юни, а учениците от четвърти до шести клас - на 30 юни. За останалите випуски графикът не се трансформира.

Вторият вид е с начало на 7 септември и същия край като в първия случай, само че тогава ваканциите за всички възпитаници ще се усилят с пет дни. МОН счита този вид за най-благоприятен.

Най-ранното започване на годината може да е на 1 септември, като учениците от I до VI клас ще учат 10 образователни дни повече през юни. Предвиждат се и 10 спомагателни образователни дни за почивка за всички възпитаници. Новостите ще влязат в действие от образователната 2023-2024 година

Мотиви за предлаганите промени са, че доста възпитаници са все по-неподготвени и все по-неконкурентоспособни на своите европейски връстници, а в това време учат минимум в Европа. Общият брой на наложителните им часове в класовете от I до X в това число, приравнени към астрономическите, са 7040, до момента в който в Ирландия да вземем за пример те са 11 372 часа. Над 10 000 часа занятия имат децата в Испания, Холандия и Дания.

В България минимум учат първокласниците и второкласниците - надлежно 411 и 429 астрономически часа на година. Децата тук имат и най-големите ваканции в Европа - приблизително 91 образователни дни в годината. Повечето от тях са през лятото. През дейното образователно време те нямат занятия 16 образователни дни. За съпоставяне приблизително за Европа през образователната 2021-2022 година ваканциите са общо 70 образователни дни, като 20 от тях са разпределени през образователното време.

От МОН напомнят, че редом върви и обзор на образователното наличие.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР