Министерството на образованието и науката (МОН) засега не предвижда въвеждането

...
Министерството на образованието и науката (МОН) засега не предвижда въвеждането
Коментари Харесай

МОН отряза бизнеса, няма да въвежда задължителна матура по математика

Министерството на образованието и науката (МОН) към този момент не планува въвеждането на наложителна матура по математика, каквото искане насочи Асоциацията на индустриалния капитал в България. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев по време на визитата му в Добрич.

" За да има на изхода на висшето обучение положителни инженери, би трябвало на входа да има добре готови младежи по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме наложителна матура по математика ", сподели по-рано шефът на АИКБ Васил Велев.

" Засега не предвиждаме да предложим смяна в Закона за предучилищното и учебното обучение, което не значи, че не се вслушваме в мнението на бизнеса, само че ще търсим други принадлежности, с които да мотивираме интереса на учениците към математиката ", витиевато стимулира отхвърли си министърът.

Вълчев изясни също, че от следващата година за първи път ще има външно оценяване по математика след десети клас. По думите му отсега нататък от ден на ден изпити ще стават интегрални и с въвеждането на компетентностния метод в образованието ще се залага на повече интердисциплинарност, а не толкоз единствено на познания по избрана дисциплинираност.

Образователният министър уточни като добър знак растежът на учениците, които тази година са поискали да се явят на матура по математика, въпреки техният брой да е към момента дребен.

През тази година със Закона за държавния бюджет на учебните заведения са предоставени в допълнение 25 000 000 лв. за образуване на действия по ползи и систематизираните данни демонстрират, че 60 на 100 от тези занимания са в региона на математиката, техниката и естествените науки, добави Вълчев.

Той взе участие в цивилен разговор в Добрич за развиване на образованието, иницииран от ГЕРБ. На форума министърът съобщи, че в идващите двайсет години ще има всеобщ дефицит на експерти и все по-малко хора ще се включват в пазара на труда. Затова провокациите пред просветителната система са да обхванем, задържим и приобщим всички деца към образованието и да осигурим рационализация на системата, да създадем прехода от документа към изобретателния преподавател, сподели още Вълчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР