Министерството на образованието и науката (МОН) въвежда два допълнителни коефициента

...
Министерството на образованието и науката (МОН) въвежда два допълнителни коефициента
Коментари Харесай

Образователното министерство ще стимулира приема на студенти по специалността "Туризъм"

Министерството на образованието и науката (МОН) вкарва два спомагателни коефициента за диференцираното финансиране на образованието във висшето обучение, се вижда се вижда от плана, оповестен за публично разискване в портала за публични съвещания на държавното управление.

Първият е за предпочитани професионални посоки с намаляващ банкет, като за тях се следи регистриран интервал от 5 години обратно, като задачата да бъде поощрен приемът по тези специалности там, където няма задоволително интерес от страна на претендент студентите.

Вторият коефициент е единствено за образования, провеждани по професионални посоки в следните области с невисок стопански статус: Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, където има филиали на държавни висши учебни заведения, като задачата е да бъде подкрепено образованието там.

Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага да отпаднат спомагателните преференции за професионалните посоки " Информатика и компютърни науки " и " Комуникационна и компютърна техника ", тъй като вследствие на насърчаващ механизъм приемът по тях беше повишен през последните две образователни години, а това дава опция за стабилно обмисляне на по-голям брой на одобряваните студенти отсега нататък.

Предвижда се оптимално допустимият брой на одобряваните за образование студенти и докторанти да се дефинира за еднакъв на свободния потенциал на съответното професионално направление и да се ползва с изключение на за специалностите " Математика " и за " Педагогика на образованието по ", " Религия и теология ", " Физически науки ", " Химически науки ", " Енергетика ", " Материали и материалознание " и " Химически технологии ". Целта е да се обезпечи нуждата на пазара на труда с фрагменти, приключили тези специалности.

С измененията се планува още да не се предлага за одобряване банкет за неприоритетни професионални посоки, за които оптимално допустимият брой на одобряваните за образование студенти и докторанти е под 15.

Друга смяна е обвързвана с опцията за банкет на повече студенти във висши учебни заведения, които образоват по професионално направление " Туризъм ". Тази мярка се постанова от нуждата от управителни и изпълнителски фрагменти за туристическата промишленост в България. Да се контролира приема, респективно финансирането на избрани професионални посоки, в които обещано висше учебно заведение не съумява да се конкурира сполучливо с останалите.

Увеличава се и броят на обезпечените от България места за образование на българи от чужбина в държавните висши учебни заведения и научни организации за образователно-квалификационните степени " бакалавър " и " магистър " от 1000 на 2000. За първенците на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски на междинни и висши учебни заведения в региони с плътно население от българска националност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан местата се усилват от 15 на 30.

За просветителната и научна степен " лекар " нарастването е от 20 на 40 места, а за следдипломна специализация интервалът от 120 месеца се усилва на 240 месеца. Във връзка с разширението на мрежата от учебни заведения в чужбина с преподаване на български език и литература, история и география на България и други, се утвърждава увеличение на броя на изпращаните от МОН преподаватели от 30 на 50.

Другата смяна е обвързвана с актуализирането на размерите на стипендии. Променя се размерът на стипендията за докторантите от 450 на 500 лева месечно. От 135 на 250 лева се усилва и размерът на стипендиите, предоставяни на студенти-чужденци, признати за образование в България по Централноевропейската стратегия за продан в университетското обучение CEEPUS III, с цел да се реализира ненапълно по-справедливо компенсиране на разноските на тези студенти при престоя им у нас, тъй като българските студенти, учащи се в непознати висши учебни заведения по тази стратегия за продан, получават стипендии в размер почти от 200 евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР