Министерството на образованието и науката (МОН) ще преведе извънредено сумата

...
Министерството на образованието и науката (МОН) ще преведе извънредено сумата
Коментари Харесай

Отпускат извънредно 150 000 лв. на НИМХ

Министерството на образованието и науката (МОН) ще преведе извънредено сумата от 150 000 лв. на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).

С изключителната финансова инжекция се цели институтът да продължи да извършва отговорностите си. Траншът ще бъде осъществено идната седмица. Това съобщи пред БНР шефът на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов. По думите му обаче средствата не са задоволителни.

"Това ще ни даде опция да работим, може би, до края на август и първата седмица на септември, зависи по какъв начин вървят потребленията ни тъкмо и по-късно ще продължим отново да чакаме идващ транш от някъде, с цел да можем да си платим инертни, горива, връзки, които са безусловно нужни, с цел да можем да си вършим активността ", изясни шефът на Национален институт по метеорология и хидрология.

Той подсети и че от поискани над 18 млн. лева Институтът по метеорология е получил под 9 милиона. От тях 3.7 млн. лв. обаче са единствено членски импорт към интернационалните организации, които би трябвало да се заплащат по подписани от страната съглашения. Брънзов изясни и че към момента не е получил покана за среща с премиера Бойко Борисов.

Междувременно през днешния ден беше подписано и рамково съглашение за съдействие сред Селскостопанска академия и Национален институт по метеорология и хидрология. Целта на съглашението е двете институции да обединят напъните си за по-ефективно потребление на материалните и интелектуалните си запаси в търсене на ограничения за намаляване на въздействието на предстоящите климатичните промени върху земеделието, допълват от публичното радио. Припомняме, през вчерашния ден, 8 август, синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология излязоха на митинг с искане института да се отдели от Българска академия на науките и да премине под шапката на МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР