Министерството на образованието и науката (МОН) предлага актуализирани минимални национални

...
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага актуализирани минимални национални
Коментари Харесай

Денков: Системите за контрол на висшето образование не работят особено добре

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага обновени минимални национални условия за придобиване на научни степени и заемане на университетски длъжности във висшите учебни заведения и научните организации. Освен това МОН създава общ метод за академично израстване на преподавателите в университетите и тяхната периодическа оценка (атестация). Той се основава на единни критерии, съобразени със спецификите на професионалните посоки и научните области.

" Има две съществени системи за надзор във висшето обучение, които сега не работят изключително добре ". Това акцентира в изявление за предаването " Хоризонт до обед " министърът на образованието акад. Николай Денков:

" Едната е оценката на преподавателите, а другата е оценката на висшите учебни заведения. Основният проблем и в двата случая е, че тези системи сега са доста субективни, което разрешава след процедури, от време на време след попълване на тежки документи, най-после всички да бъдат отличници, с доста дребни изключения, които по-скоро удостоверяват правилото както във връзка с преподавателите, по този начин и във връзка с преподаването във висшите учебни заведения.

Основният проблем е, че системата работи по този начин, че преподаватели правят оценка всъщност себе си, без значение дали става въпрос за обособен учител или за институции. По тази причина, комбинирана със субективния метод, резултатът е, че всички са отличници, по тази причина главната концепция е системата да бъде изменена коренно и постоянно анализът да стартира от справедливи данни, които се вземат от самостоятелни източници, тъй че полемиката каква е обстановката, какво може да се усъвършенства, стартира от справедлива информация, а не се базира на субективно чувство ".

Пет групи индикатори са включени в новата методика за оценка на преподавателите, препоръчана от МОН. Очаква се атестацията по новите правила да бъде съществена и при смяната на заплащането на преподавателите.

" Ще се вземе поради и мнението на студентите ", изясни пред БНР министърът на образованието, който чака опозиция от някои висши учебни заведения:

" Ние имаме преподаватели във висшите учебни заведения, които не извършват минималните условия, заложени в Закона за развиване на университетския състав - професори, доценти. Съвсем естествено е във висшите учебни заведения, където има централизация на такива преподаватели, в някои от висшите учебни заведения тя доближава до 65-70% от такива преподаватели, напълно естествено е, те да се усещат застрашени от едни такива промени ".

Министър Денков изясни, че плагиатството остава огромен проблем при академичната общественост и за студентите ще бъде въведен специфичен курс, с цел да се заобикаля корист с авторско наличие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР