Министерството на образованието и науката (МОН) предлага актуализирани минимални изисквания

...
Министерството на образованието и науката (МОН) предлага актуализирани минимални изисквания
Коментари Харесай

МОН предлага нови правила за академично развитие и оценяване на университетските преподаватели

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага обновени минимални условия на национално равнище за придобиване на научни степени и за университетски длъжности във висши образователни заведения и научни организации. Разработен е и общ метод за академично развитие на университетските преподаватели и периодическата им атестация въз основа на единни критерии, съобразени със спецификите на професионалните посоки и научните области.

Това предвиждат два пакета от промени в подзаконови нормативни актове, които са оповестени за публично обсъждане от през днешния ден до 30 май 2022 година, оповестиха от МОН

Новите условия са групирани по индикатори за другите научни степени и университетски длъжности в деветте области на висше обучение и съответстващите им професионални посоки. Те обвързват достиженията на претендентите с опциите за тяхното академично израстване.

Критериите са разпределени в три групи в таблици с наукометрични индикатори.

В първата група са включени научните достижения и достиженията в художествено-творческата или спортната активност според от съответното професионално направление, както и отззивите на тези достижения в научната литература. Показателите регистрират броя научни изявления, включени в базите данни Web of Science и/или Scopus, монографии, дисертации, научни изявления в характерни за даденото направление бази данни, цитирания и така нататък Минималните точки, нужни в тази група, са по-голям брой за научните организации, в сравнение с за университетите.

Показателите от втората група касаят възпроизводството на научния състав и включват научно управление, правене на образователни пособия за студенти и образование отвън образователния проект. В това отношение е от голяма важност дали ученият е управлявал сполучливо защитили докторанти, дипломанти, постдокторанти, дали е разгласил учебник или пособие, дали има лекции в чужбина или водени курсове и други Минималният брой точки при тази група индикатори, е по-висок за висшите образователни заведения, в сравнение с за научните организации.

Показателите от първите две групи до огромна степен са общи за всички професионални посоки.

В третата група са индикаторите, свързани с приложението на научните познания, които са характерни за обособените професионални посоки. От значение са получените средства от научни и иновационни планове или по програмата " Еразъм ", управлението на и присъединяване в такива планове, съществуването на научно-популярни изявления, присъединяване в правене на стратегически документи, в подготовка на учители и други

Предвижда се и въвеждане на обща методика за атестиране на преподавателите във всички държавни висши учебни заведения, изготвена спрямо Стратегията за развиване на висшето образование в Република България за интервала 2021 - 2030 година Нейната задача е да обезпечи висока подготовка на целия научен състав, като подтиква непрекъснатото актуализиране на знанията, уменията и компетентностите на преподавателите.

С измененията се регламентират нормативно общи условия за просветителни, научни и научно-приложни резултати, които всеки учител би трябвало да реализира съгласно своето академично равнище и според минималните критерии за академично израстване в съответното професионално направление. Възприемането на сходен подход се чака да увеличи мотивацията на преподавателите и да създаде спомагателен тласък за млади учени, които са подготвени да работят интензивно през целия си професионален път.

Методиката включва индикатори като учебно-преподавателската активност, която се мери посредством образователната натовареност, както и студентското мнение, което се регистрира по правила, одобрени от Академичния съвет на съответния университет. Атестирането включва и резултатите и отзвука от научните достижения на преподавателите, присъединяване им във възпроизводството на научния състав и приложението на научните им резултати по индикатори, съобразени със спецификата на съответните професионални посоки и научни области.

Предвижда се до два месеца от влизането в действие на измененията всяко висше учебно заведение да показа в МОН устав за атестиране на университетския състав, съгласуван с признатите и в детайли написани критерии, индикатори и методика. Комисия към министъра на образованието и науката ще оцени правилниците и ще предложи по какъв начин да се разпределят 20-те милиона лв., отпуснати за нарастване на преподавателските хонорари според §17 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2022 година

Новите минимални национални изисквания към учените и планът за критерии, индикатори и методика за атестиране на университетския състав в държавните висши училища са оповестени в уеб страницата на МОН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР