Министерството на образованието и науката /МОН/ изпълни ангажимента си по

...
Министерството на образованието и науката /МОН/ изпълни ангажимента си по
Коментари Харесай

МОН с нов закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите

Министерството на образованието и науката /МОН/ извърши уговорката си по Националния проект за възобновяване и резистентност и разгласява за публично разискване план на напълно нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията .

Целта е да бъдат отстранени редица недостатъци в тази област, която е измежду най-важните обществени политики на национално и интернационално равнище, както и да се запълни неналичието на регулация на процеса по софтуерен трансфер, чиято цел е да построи връзката сред научните проучвания и нововъведенията и бизнеса . С промените в новия закон се урежда улеснен и доста по-ефективен път за пазарната реализация на научните проучвания и нововъведенията, което е и причина за основаване на артикули, услуги и технологии с висока добавена стойност. По този метод ще се реализира бързо икономическо възобновяване и ускорение на икономическия напредък в страната.

Другата цел на новия закон е реализирането на динамична, резултатно насочена и ефикасна научноизследователска и иновационна система, която да подкрепи превъзмогването на отрицателните трендове за „ приключване на мозъци ” от страната.

Законът за поощряване на научните проучвания ще уреди правилата, механизмите и инструментите за образуване и осъществяване на държавната политика за поощряване на научните проучвания и нововъведенията в България, ще помогне за превъзмогване на съществуващата все още липса на съгласуваност сред обособените секторни политики и ще предложи настоящ механизъм за координация при основаването и използването на обща политика за поощряване на научните проучвания и на нововъведенията в изискванията на съгласуваност сред институциите .

Законът регламентира ролята на всяка от институциите, участващи в процеса на основаване, осъществяване и оценка на държавната политика , както и урежда методите за финансовото поощряване на научните проучвания и нововъведенията. С новия закон се основава и Съвет по нововъведения като съвещателен орган към министъра на образованието и науката и министъра на нововъведенията и растежа. Съветът ще реализира връзка сред научните проучвания и нововъведенията и ще подкрепя съгласуването на националните политики в двете сфери .

Чрез новия Закон за пръв път ще се регламентира работата на Националния иновационен фонд като инструмент за финансиране, като по този метод той ще отговори съответно на актуалните провокации и потребностите на българската стопанска система, както и на обособените участници в иновационната екосистема.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР