Министерството на образованието и науката /МОН/ изготви насоки за повече

...
Министерството на образованието и науката /МОН/ изготви насоки за повече
Коментари Харесай

МОН: Учителите да не се предоверяват на изкуствения интелект!

Министерството на образованието и науката /МОН/ изготви насоки за повече осведоменост при потребление на изкуствен интелект /ИИ/ в обучителния развой . Документът е оповестен на уеб страницата на ведомството и ще бъде публикуван до просветителните институции , като цели тяхната поддръжка при потреблението на нови технологии , без да има наложителен или обвързващ темперамент.

По самодейност на просветния министър проф. Галин Цоков преди към месец в МОН бе основана работна група , която да разиска и одобри основни цели в процеса на цифровизация в предучилищното и учебното обучение и да формулира визия за обвързваните с нея процеси и резултати за идващите 5-10 г . Сред дилемите й беше и правенето на насоки за работа с ИИ, които целят поддръжка на учителите и повишение на тяхната осведоменост.

За правенето на информацията бяха употребявани материали, създадени от МОН, интернационалните просветителни институции, районни административни органи, експертни организации от разнообразни страни и други, а в работната група се включиха учители , шефове , неправителствени организации и представители на водещи софтуерни компании .

В документа са показани примерни способи , по които ИИ може да се употребява в образованието и да усъвършенства някои образователни процеси, да насърчи самостоятелния метод и да способства за повишение на резултатите на учениците. Анализирани са деликатно и евентуалните опасности, като са включени съответни сюжети, в които използването би трябвало да бъде точно ръководена.

Описаните упътвания и съответни обстановки са в помощ на учители, възпитаници и родители в разнообразни педагогичен сюжети и интервенции в образователния развой за реализиране на просветителни цели. В документа е маркирано също, че макар огромните проблеми, които ИИ е кадърен да взема решение, той не е сурогат на умения и системите би трябвало да служат като поддържащи и помощни принадлежности , без да заместват отговорностите на възпитаници, учители или админи. Специално внимание е обърнато и на оценяването, където някои принадлежности, основани на изкуствения разсъдък, могат да бъдат доста потребни, само че единствено в случай че се употребяват деликатно.

Подчертано е, че учителите не би трябвало в никакъв миг да се предоверяват на ИИ в този развой, а да го употребяват единствено като помощно средство, което да им освобождава повече време за самостоятелна работа с учениците.

За екипа на МОН създаването на насоките е първа стъпка от дълъг развой, свързан от непрекъснатото и доста динамично развиване на ИИ. Важно е обаче да се сложи началото, като се даде систематизирана информация, която развенчава и някои от митовете и за следващ път изрично удостоверява, че в никакъв миг учителят не може да бъде сменен от технологиите . Неговата работа обаче може да бъде усъвършенствана и подкрепена от софтуерни принадлежности, в случай че те бъдат употребявани вярно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР