Министерството на образованието и науката коментира анализа на м.ф.н. Зорница

...
Министерството на образованието и науката коментира анализа на м.ф.н. Зорница
Коментари Харесай

МОН за матурата по английски: Няма отговор, за който да се твърди, че е грешен или некоректен

Министерството на образованието и науката разяснява разбора на м.ф.н. Зорница Драгостинова " Матурата по британски е цялостна с неточности, текстът - неосъществим за схващане пример по какъв начин да НЕ превеждаме ", оповестен по-рано през днешния ден от OFFNews. В отговор на наше питане, от МОН пишат буквално:

Държавният зрелостен изпит по всеки от образователните предмети, в това число и по британски език e насочен към инспекция на добитите компетентности, заложени в държавните просветителни стандарти и в образователните стратегии. В този смисъл не е правилно да се търси сходство или сходство сред изпитни текстове и задания в годините, защото добитите компетентности може да се ревизират с разнообразни принадлежности.

Наша инспекция откри, че няма съответен отговор, за който да се твърди, че е неверен или неточен . С изключение на въпрос №50, за който нито един от зрелостниците, отправили сигнали до МОН не го загатва, а и е решен от 75% от положилите ДЗИ (бел. ред. държавния зрелостен изпит).

Текстовете са авторски и дават отговор на изискванията да са от разнообразни стилове и да са непознати, само че съобразени с равнището. Не са преводни, както се спекулира . Принципно в структурата на изречението не е наложително да вземат участие всички елементи на речта . Иначе се губи хубостта на езика. Важно е да се носи смисловото значение, А в тези текстове е по този начин. Що се отнася да глагола dare, то в това изречение той не е с съвременна функционалност. И това ясно проличава. Носи своето цялостно смислово значение. За страдание материалът на м.ф.н. (бел. ред. Зорница Драгостинова) единствено поражда дискусия, без да е насочен към съответни образци .

С оглед на изложеното, на следващия ден ще се реши дали за 48 въпрос да се одобряват следните отговори: A и D. Това значи, че тези, които са показали тези отговори ще получат по 1 точка.

Възмущение от матурата по британски показаха хиляди зрелостници ден след провеждането ѝ. В петицията с искане за ревизирането ѝ към този час са се подписали 7,538 души. Те са повече от половината, декларирали присъединяване в матурата по британски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР