Министерството на образованието и науката изпълни ангажимента си по Националния

...
Министерството на образованието и науката изпълни ангажимента си по Националния
Коментари Харесай

Нов закон ще ускори пътя на научните изследвания и иновациите до икономиката

Министерството на образованието и науката извърши уговорката си по Националния проект за възобновяване и резистентност и разгласява за публично разискване план на напълно нов Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията. Това оповестиха от пресцентъра.

Целта е да бъдат отстранени редица недостатъци в тази област, която е измежду най-важните обществени политики на национално и интернационално равнище, както и да се запълни неналичието на регулация на процеса по софтуерен трансфер, чиято цел е да построи връзката сред научните проучвания и иноавциите и бизнеса. С промените в новия Закон се урежда улеснен и доста по-ефективен път за пазарната реализация на научните проучвания и нововъведенията, което е и причина за основаване на артикули, услуги и технологии с висока добавена стойност. По този метод ще се реализира бързо икономическо възобновяване и ускорение на икономическия напредък в страната.

Другата цел на новия закон е реализирането на динамична, резултатно насочена и ефикасна научноизследователска и иновационна система, която да подкрепи превъзмогването на отрицателните трендове за „ приключване на мозъци ” от страната.

Законът за поощряване на научните проучвания ще уреди правилата, механизмите и инструментите за образуване и осъществяване на държавната политика за поощряване на научните проучвания и нововъведенията в България, ще помогне за превъзмогване на съществуващата все още липса на съгласуваност сред обособените секторни политики и ще предложи настоящ механизъм за координация при основаването и използването на обща политика за поощряване на научните проучвания и на нововъведенията в изискванията на съгласуваност сред институциите.

Законът регламентира ролята на всяка от институциите, участващи в процеса на основаване, осъществяване и оценка на държавната политика, както и урежда методите за финансовото поощряване на научните проучвания и нововъведенията.

С новия закон се основава и Съвет по нововъведения като съвещателен орган към министъра на образованието и науката и министъра на нововъведенията и растежа. Съветът ще реализира връзка сред научните проучвания и нововъведенията и ще подкрепя съгласуването на националните политики в двете сфери.

Чрез новия Закон за пръв път ще се регламентира работата на Националния иновационен фонд като инструмент за финансиране, като по този метод той ще отговори съответно на актуалните провокации и потребностите на българската стопанска система, както и на обособените участници в иновационната екосистема.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР