Министерството на образованието и науката и УНИЦЕФ ще подпишат Меморандум

...
Министерството на образованието и науката и УНИЦЕФ ще подпишат Меморандум
Коментари Харесай

МОН и УНИЦЕФ с Меморандум за сътрудничество

Министерството на образованието и науката и УНИЦЕФ ще подпишат Меморандум за съдействие. За това се договориха министър Галин Цоков и Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ за България. Целта на документа е да насърчи задълбочаването на партньорството по взаимни начинания и планове и да набележи нови области на взаимоотношение.

„ Екипът ни си слага амбициозна стратегия, а в доста области експертизата и опита на УНИЦЕФ биха били доста скъпи ", акцентира проф. Цоков. По думите му има доста необработен капацитет в взаимната работа. " Със взаимни старания можем да създадем по този начин, че обособени области, свързани с педагогиката, да бъдат давани за образец в други страни ", сподели още министърът.

Кристина де Бройн изрече признателност от ползотворното съдействие с министерството през годините. Тя подчертава върху потребността от взаимна работа за развиване на умения и компетентности, които да създадат сполучливи децата и да ги осъществят дейно в бързо изменящия се свят.

Министър Цоков означи, че развиването на уменията на децата е основен приоритет за министерството. Според него съдействието в региона на ученическото самоуправление, детското присъединяване и доброволчеството са също доста значими тематики, по които министерството може да работи взаимно с УНИЦЕФ.
Ключовите тематики, по които УНИЦЕФ и МОН ще си сътрудничат още включват разширението на дейностите за предварителна защита на насилието и издевателството и за основаване на сигурна учебна среда в границите на програмата „ Стъпки дружно ".

Акцент бе подложен и на развиването на социално-емоционалните умения на учениците, както и на основната роля на менторите в този развой. Обсъдено бе основаването на народен екип за повишение на потенциала на експертите и подсилване методическата роля на районните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение.

УНИЦЕФ ще даде техническа поддръжка и за реализацията на Националната тактика за уменията, създаването на стандарти и рамки за качество в образованието и грижите в ранна детска възраст и учебното обучение.

Обсъдена бе и нуждата от гъвкави решения за повишение на обсега на децата бежанци в националната предучилищна и учебна система. МОН работи изключително интензивно с УНИЦЕФ за обезпечаването на достъпа до обучение и до поддръжка за личностно развиване на децата и учениците, търсещи или получили протекция, с акцент на децата и учениците от Украйна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР