Министерството на образованието и науката е готово с няколко варианта

...
Министерството на образованието и науката е готово с няколко варианта
Коментари Харесай

МОН реши учебната година да започне присъствено наесен

Министерството на образованието и науката е готово с няколко разновидността за старт на образователната година според от обстановката с COVID-19 наесен. В общия случай новата образователната година ще започва присъствено за всички учебни заведения, разгласи на брифинг просветителният министър Красимир Вълчев. 

Въвежда се правилото на невзаимодействие сред паралелките в учебните заведения и групите в детските градини. Ако има болно дете, стремежът ще бъде да се лимитират физическите контакти на децата отвън паралелката или групата. Носенето на защитни маски ще е наложително, само че не в класните стаи, а единствено в общите пространства. При болно дете от COVID-19 неотложно ще се уведомява РЗИ. По време на грипните епидемии към този момент няма да има ваканции. 

В насоките на МОН има изброени хронично болести, въз основа на които учениците могат да отсъстват, и при хронични болести на родителите децата могат да изберат краткотрайно да се образоват у дома.

Ще се позволи официално краткотрайно прекосяване в особена форма на образование, която ще съчетае независимо и електронно образование. Възможностите ще са по медицински аргументи и позволителен режим при избрани условия. 

Всяко учебно заведение ще направи своя лист от ограничения, като измежду тях ще има както наложителни, така и пожелателни ограничения за сигурност.

" Няма подозрения, че годината ще бъде сложна. Предизвикателството е да предпазим здравето на децата. Другото ни предизвикателство е да осигурим най-много обезщетително образование. Едната опция е учениците да останат в дневна форма на образование, другата опция е да сменят формата на образование с електронно образование. Ще се постараем да има повече съвещания при електронното образование и работа във виртуална среда. Приета е часова ставка от 15 лв. на час за спомагателни уроци. Третата опция е отдалечена форма на образование. До края на септември или началото на октомври ще успеем да стартираме тази форма на образование ", сподели още министър Вълчев. 

По думите му, евентуално ще има обезщетения за родители на деца в предучилищна възраст, за които няма места. Образователният министър вече е разговарял с премиера и той е изразил единодушие, че родителите би трябвало да получат обезщетения. " Депутатите ще внесат в Народно събрание нужните промени ", добави той.

Освен това, МОН иска да трансформира в център на отдалечена форма на образование сред 15 и 20 учебни заведения. " Един подобен център ще може да обхване възпитаници от повече от 1 учебно заведение, от повече от една община, даже от повече от една област. Най-вероятно няма да може да стартираме дружно с образователната година, само че до началото на октомври ще успеем ", добави Вълчев.

Другата седмица в Народното събрание следва приемането на промени в Закона за учебното и предучилищното обучение. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР