Министерството на образованието е изискало от Регионалното си управление във

...
Министерството на образованието е изискало от Регионалното си управление във
Коментари Харесай

"Конферентно" пътуване до Египет на 27 варненски учители предизвика проверка от образователното министерство

Министерството на образованието е изискало от Регионалното си ръководство във Варна данни за размера на разноските за служебни пътувания, осъществени от начални и междинни образователни заведения. Това излиза наяве от текста на писмо, изпратено от администрацията на Министерския съвет до шефовете на общинските учебни заведения във Варна посредством просветителното министерство. Поисканата информация, с която " Дневник " разполага, е по отношение на съответни текстове от Административнопроцесуалния кодекс. Те касаят сигнали " за

злоупотреби с власт и корупция,

неприятно ръководство на държавно или общинско имущество или за други незаконосъобразни или нецелесъобразни дейности или бездействия (...) с които се засягат държавни или публични ползи, права или законни ползи на други лица ".

Питането на администрацията на Министерския съвет е направено на 9 ноември – т.е. дни след обява на " Дневник " за това, че 27 шефове и учители от варненски учебни заведения са взели участие в

екскурзия до Египет, завършена писмено като служебно пътешестване

за " интернационална научна конференция ". Разходите по него са били покрити със средства от делегираните бюджети на учебните заведения.

За това, че най-вероятната причина за инспекцията е точно въпросното пътешестване приказва и фактът, че със справката се изисква информация за консумиране на средства от бюджета на учебните заведения " за присъединяване в краткосрочни квалификационни курсове, работни срещи и конференции и семинари ".

Според информацията, оповестена в " Дневник " на 27 октомври т.г. двадесет и седемте шефове, заместниците им и учители от варненски учебни заведения са взели участие в петдневна екскурзия в Египет. Те са били водени от ръководителя на общинската комисия по обучение и просвета Славчо Славов. Разходите по неговата командировка са били покрити от общинския бюджети за обучение и юношески действия.

Цената за пътуването,

включваща пътни разходи, настаняване и разноски на място за всеки от участниците, е била към 1700 лева плюс командировъчните за престоя в Кайро, Александрия и Истанбул - по 35 $ дневно. Темата на така наречен конференция в Египет , е била " Древните цивилизации на Балканите и в Египет - контакти и въздействие ". За възможните полемики по нея обаче в програмата на научното пътешестване, предоставена на " Дневник " от Регионалното ръководството на образованието във Варна е било планувано несигурно време едвам в края на третия ден след разходка до Гиза и пирамидите.

Останалата част от стратегия на " конференцията ", разпределена в петте дни на командировката е включвала

о бзорна екскурзия на Кайро,

посещаване на Египетския народен музей, пазара " Khan El Khalili, пирамидите в Гиза, разглеждане на Сфинкса с екскурзовод – египтолог и Александрийската библиотека. Според същата стратегия през втория ден от екскурзията учителите би трябвало да са посетили локално учебно заведение " за обмяна на опит и среща с сътрудници ".

Едва в края на третия ден е било планувано откриването на така наречен " научна конференция " с презентации на посетител лектори. Повече детайлности за нейната работа, имената на лекторите и наличието на презентациите им не са посочени.

" Научното пътешестване " е завършило в Истанбул, където след закуската е била планувана

панорамна обиколка или шопинг тур.

Цялото пътешестване е било проведено от сдружението " Би Ес Джи Ейч Ар енд мениджмънт консултинг " на Корнелия Милева.

До този миг резултатите от инспекцията, осъществената по искане на Администрацията на Министерския съвет не са оповестени. Според непотвърдена информация на " Дневник " участниците в пътуването са били задължени да възстановят в учебните бюджети едвам по към 200 лева от направените административни разноски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР