Министерството на образованието е изготвило списък с 55 специалности в

...
Министерството на образованието е изготвило списък с 55 специалности в
Коментари Харесай

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Министерството на образованието е изготвило лист с 55 специалности в професионалните учебни заведения в страната, които ще са предпочитано финансирани. Те ще бъдат и предпазени от закриване при положение на дефицит на възпитаници за съставяне на паралелка. Причината е, че образоват децата в сфери, които изискват наложително квалифицирана работна ръка и които образуват гръбнака на стопанската система ни, само че има дефицит на фрагменти и сега. Това стана ясно в понеделник по време на конференция на просветното ведомство.

Става въпрос за 12 професионални посоки, измежду които: транспортни услуги, машиностроене, металообработване и металургия, моторни транспортни средства, електротехника, енергетика, строителство, хранителни технологии, изясни зам.-министърът Таня Михайлова.

В тези сфери сега броят на фрагментите, които ще се пенсионират през идващите пет години, е най-малко два пъти по-висок от учениците, учащи се по тези специалности в професионалните учебни заведения. Това съобщи просветния министър Красимир Вълчев.

Изготвя се и механизъм за поощряване и задържане на преподаватели. Идеята е да се обезпечат положителни педагогичен експерти във всички общини, учебни заведения и детски градини.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР