Министерството на образованието е готово да предприеме действия за изваждането

...
Министерството на образованието е готово да предприеме действия за изваждането
Коментари Харесай

Образователното министерство готово да вземе синоптиците под шапката си


Министерството на образованието е готово да предприеме дейности за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките. Това сподели в предаването " Хоризонт " на БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. Той добави, че е разговарял с управленията на института и Българска академия на науките и се надява в къс интервал да намерят решение.

Министър Вълчев изрази страдание, че от последната среща преди месец и половина връзките не са се подобрили, а са се влошили. Договореността тогава е била да се помогне в кратковременен проект активността на института - както от министерството, по този начин и от Българска академия на науките. Нещо, което не е изпълнено от страна на Българска академия на науките. В дълготраен проект е трябвало да се отдели бюджетната дотация за Националния институт по хидрология и метеорология. Самият институт не е типична научна организация, като главната част от работата е хидрометеорологичното обслужване и това би трябвало да бъде регистрирано от страна на Българска академия на науките, разясни министър Вълчев и съобщи:

" Ние предоставяме спомагателни средства над това, което дава Академията. Недоволството на Национален институт по метеорология и хидрология пристигна от разпределението на в допълнение дадените при започване на годината 15 милиона лв. за нарастване на дотацията на Българска академия на науките. Доколкото запознат съм тяхното отворено писмо от през вчерашния ден, недоволството им е изобщо към вероятностите за съществуването в границите на Академията поради неразбирането от страна на управителните органи на Българска академия на науките, най-много от общото заседание ".

Премиерът Бойко Борисов също разгласи, че ще се срещне със синоптиците от Българската академия на науките. 

В прессъобщение управлението на Българска академия на науките декларира, че принадлежността на Национален институт по метеорология и хидрология към структурата на Българска академия на науките в никакъв случай не е била поставяна под въпрос. От Българска академия на науките напомнят, че на съвещание на общото заседание на 2 юли е заявено, че въпросът за излизането на метеоролозите от Академията не е обсъждан. Българска академия на науките постоянно е отдавала огромно значение на оперативните действия, осъществявани от Института и е правила оптимално вероятното за тяхното предпочитано финансиране, декларира управлението на Българска академия на науките. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР