Министерството на младежта и спорта стартира за четвърта поредна година

...
Министерството на младежта и спорта стартира за четвърта поредна година
Коментари Харесай

ММС стартира Нaционална програма за превенция на различни форми на зависимости и агресия сред младите хора за четвърта поредна година

Министерството на младежта и спорта започва за четвърта поредна година Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта за 2020 година като инструмент за създаване на обществено отговорно държание в сходство с правилата на Закона за младежта, целите на Националната тактика за младежта (2010-2020) и европейската политика за младежта. Пoлитиките за младежите на национално равнище се основават за вложение в младежта като важен обществен капитал.

Основният приоритет е обезпечаване на подкрепяща и насърчаваща среда за личностна, професионална и обществена реализация на младежите в страната, посредством създаване на обществено отговорно държание и предварителна защита на разнообразни форми на зависимости и/или експанзия.

Пряка целева група на Програмата са младежи сред 15 и 29 години.

Осигурените средства за осъществяване на Програмата за 2020 година са в размер на 2 000 000 (два милиона) лв., разпределени в две посоки.
 ММС дава на БФС пари по две стратегии, едната е от 2007 година за деца
ММС дава на БФС пари по две стратегии, едната е от 2007 година за деца

БФС употребява и базата на " Спортпалас " във Варна за селекцията на юношеските национални тимове

Направление 1 е с бюджет от 700 000 лева, създадено като мярка за интензивно влияние върху младежите в страната. Кандидатите могат да създават планови оферти за образуване и осъществяване на национални осведомителни акции на следните тематики:
- предварителна защита на хазартната взаимозависимост измежду младите хора; - предварителна защита на разнообразни форми на зависимости (наркотици, тютюнопушене, алкохол, интернет, видео игри и др.) - предварителна защита на експанзията измежду младежите (насилие, език на ненавист, дискриминация, расизъм и др.).
Дейностите по Направлението следва да се осъществят в границите на 6 месеца след 1-ви май 2020.

Направление 2 с бюджет от 1.3 млн. лева е създадено като мярка за влияние и смяна на поведенческите модели на младежите, свързани с задачите на Програмата. Проектните оферти следва да бъдат на следните тематики:
- предварителна защита на хазартната взаимозависимост измежду младите хора; - предварителна защита на експанзията измежду младежите (насилие, език на ненавист, дискриминация, расизъм и др.); - поощряване на здравословен метод на живот.
Дейностите в границите на Направлението следва да се осъществят в границите на 3-5 месеца след 15-ти май 2020.
 Mинистър Кралев регистрира постигнатото от ММС през 2019 година
Mинистър Кралев регистрира постигнатото от ММС през 2019 година

5 550 000 лв. са вложени в възобновяване и създаване на нова спортна инфраструктура в цялата страна

За осъществяване на планове по Програмата могат да аплайват организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за реализиране на активност в социална изгода.*

До момента посредством дейностите по Програмата от 2017 година до през днешния ден са финансирани 147 плана на юношески организации и спортни клубове и са достигнати над 1 милион младежи от цялата страна. Бяха осъществени над 300 акции на локално и национално равнище. Проведени бяха над 500 събития навън. Организирани бяха голям брой дни на отворените порти за запознаване на младежите с разнообразни типове спорт. В резултат някои от тях не престават да упражняват интензивно и през днешния ден. Направиха се над 400 кръгли маси, полемики, работа по групи. Организирани бяха стотици образования, конгреси и осведомителни дни.

Програмата през трите години от съществуването й подчертава върху проблематични тематики от изключителна значимост за актуалното ни общество - рисковото държание и другите форми на зависимости (към цигари, алкохол, опиати, медикаменти,
хазарт, интернет, телефони, телевизия и други) измежду младежите.

През 2019 година Програмата доближи и до 9260 души в неравностойно състояние. През предходната година бяха извършени 198 прояви със състезателен темперамент за поощряване на здравословния метод на живот и/или за предварителна защита на рисковото държание измежду младежите и 179 демонстрации и обществени събития за показване и разпространение на разнообразни благоприятни условия за упражняване на спорт в свободното време като опция на рисковото държание, в които бяха обхванати над 19 000 младежи.

*Информация за всяка конкурсна процедура, формуляри за кандидатстване и съпътстващи документи към тях, инструкции за създаване, осъществяване и отчитане на планове, методология за оценка на планови оферти и други документи, свързани с осъществяването и отчитането на плановете по Програмата ще бъде налична посредством интернет страницата на администрацията (www.mpes.government.bg) и интернет страницата " Национална осведомителна система за младежта " (www.nism.bg)
 Безсрочен лиценз за БФС от ММС
Безсрочен лиценз за БФС от ММС

Вижте детайлности

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР