Министерството на младежта и спорта (ММС) е придвижило в първоначалния

...
Министерството на младежта и спорта (ММС) е придвижило в първоначалния
Коментари Харесай

ММС не увеличи парите за спортуване на деца и ученици

Министерството на младежта и спорта (ММС) е придвижило в първичния им вид поправките в прословутото Постановление №129 на Министерския съвет " за установяване на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо образование и спорт, които се обезпечават от държавния бюджет и от бюджетите на общините ". По този метод мизерните пари, отпускани за спортуване на деца, възпитаници и студенти остават на равнищата от 2006 година - 2 лева за дете в детска градина и по 3 лева за учащите годишно .

В момента петата подред корекция на постановлението е импортирана за публично разискване в портала на Министерски съвет strategy.bg и това разискване би трябвало да завърши до 18 февурари, след което документът ще потегли по каналния ред за одобрение от държавното управление. И пари за спортуване на децата отнова няма да има. Единствената смяна в документите в този момент е, че към плана за смяна в Наредба №129 има " Становище на администрацията на Министерски съвет ", само че то прави единствено дребни административни забележки.

Както " Сега " писа през януари, без значение от тревожните данни, че близо 1/3 от българските деца на възраст сред 5 и 19 години са с наднормено тегло, нито едно от държавните управления на Бойко Борисов не усили парите за техните физически занимания в учебно заведение, ВУЗ или в детските градини . За последно парите по Наредба №129 бяха променени през 2006 година при държавното управление на Сергей Станишев, когато са увеличени двойно до сегашните им стойности. 

Съшевременно за последните 14 години инфлацията е 53.6% и тези 2 и 3 лева са се обезценили двойно. А общата сума, нужна за увеличение на тези средства двойно е едвам 2.3 млн. лева, което е нищо на фона на останалите разходи, които прави страната за всевъзможни " помощи " на частни и общински футболни и спортни клубове.

Това изобщо не е първия път, в който министерството на младежта и спорта неглижира подрастващите. Наскоро стана известно, едвам 6.6% от бюджета на ММС за спортни действия (34.99 млн. лева.) са избрани за детски и всеобщ спорт и спорт измежду учащите. При това за програмата  " Развитие на спорта на учащите " министерството отпуска за 2020 година 350 000 лева, а на шест федерации дава общо 1.056 млн. лева за разнообразни стратегии за поощряване на децата да спортуват.

Но за физическото образование и спорт там, където децата са по този начин или другояче по обвързване - в учебните заведения, парите си остават все по този начин оскъдни и очевидно няма аргумент, който да разтопи чиновническите сърца.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР