Министерството на младежта и спорта (ММС) е едно от малкото

...
Министерството на младежта и спорта (ММС) е едно от малкото
Коментари Харесай

Странен конкурс на ММС бетонира хора на ГЕРБ в държавно дружество

Министерството на младежта и спорта (ММС) е едно от дребното в двете поредни служебни държавни управления на Румен Радев, което по този начин и не подхваща никакви промени в управленията на държавните сдружения под негова пълномощия.

Въпреки множеството сигнали за неприятно и даже безстопанствено ръководство на компании с напълно държавен капитал като " Български състезателен тотализатор " (БСТ) и трите стопанисващи спортни парцели с национално значение - " Национална спортна база " (НСБ), " Академика 2011 " и " Сердика спортни парцели ", в управителните им органи към момента не е осъществена нито една смяна. Дори в противен случай - обрисува се подсилване на фрагменти, назначени по времето на ГЕРБ и преди този момент на Движение за права и свободи като публична част от властта.

За това приказва провеждащият се сега конкурс за асортимент на претенденти за трима представители на страната в Съвета на шефовете на НСБ. Конкурсът е разгласен един път на 13 юли и още един път на 24 август, като не е известно какво е наложило второто съобщение. Текстът на двата анонса се припокрива съвсем на 100%, като единствената основна разлика е, че във втория вид е изнемощял пасажът, информиращ, че договорите за възлагане на ръководството с определените нови членове ще се подписват за период от 5 години.

Мандатът на актуалното управление на " Национална спортна база " изтича на 24 юли 2022 година В момента Съветът на шефовете е в 5-членен състав, с изп. шеф Пламен Манолов и членове Емилия Груева, Красимир Керезов, Стоян Танев и Антон Попов. От известие на формалния уебсайт на ММС от 14 септември излиза наяве, че до втората фаза на състезанието са позволени трима от подалите документи общо четирима претенденти. И това са... Красимир Керезов, Стоян Танев и Антон Попов. Недопуснатият претендент е баскетболната легенда Тодор Стойков.

Тези, меко казано, странни обстоятелства повдигат няколко въпроса, които " Сега " изпрати до пресцентъра на ММС. Получените сбити отговори освен не хвърлят светлина върху парадоксалния конкурс, само че и ускоряват усещането, че администрацията на служебния министър Андрей Кузманов няма нито воля, нито механизъм за реализиране на действителна смяна в статуквото.

На първо място неразбиране буди фактът, че състезанието се организира единствено 10 месеца преди приключването на мандата на актуалното управление. Според отговора на ММС обяснението се крие в преходните и заключителни разпореждания на Закона за обществените предприятия (ЗПП), които повеляват, че " в 16-месечен период от влизането в действие на закона съставите на органите за ръководство и надзор на обществените предприятия се привеждат в сходство с условията му ".

ЗПП обаче е влезнал в действие на 8 октомври 2019 година, което значи, че следователно състезанието е просрочен с към осем месеца.

Относно това по какъв начин трима от актуалните членове на Съвета на шефовете на НСБ са се оказали единствени претенденти за попълване на квотата за представители на страната в управлението на сдружението беше отговорено само, че " в периода за подаване на заявките са постъпили единствено четири такива ". А отговорът на въпроса какво е основанието четвъртият претендент да не бъде позволен до състезанието гласи: " Към сегашния миг състезанието не е завършил и не може да огласяваме сходна информация. "

От ММС също по този начин отхвърлиха опцията договорите на бъдещите нови остарели членове да бъдат с 5-годишен период на деяние, потвърждавайки, че " в обявлението не е посочена дълготрайност на договорите на определените членове в съвета на шефовете ".

Това желание в действителност е заличено от второто съобщение за състезанието, само че ясно проличава от първия му вид, в който е записано буквално, че " договорите за възлагане на ръководството с определените от министъра на младежта и спорта претенденти за членове на Съвета на шефовете на " Национална спортна база " ЕАД ще се подписват за период от 5 години ".

Също по този начин това е написано персонално от ръководителя на правната комисия към ММС Александър Георгиев в утвърждения лист на претендентите, в който се споделя, че всеки от позволените претенденти би трябвало да показа " идея за развиване на " Национална  спортна  база " ЕАД за 5-годишен интервал на ръководство ".

 

КОИ СА ТРИМАТА КАНДИДАТИ?

Единствените трима претенденти за оповестените три места в управлението на НСБ са неизменима част от ръководството на държавното сдружение към този момент съвсем десетилетие. Пръв от тях в Съвета на шефовете е включен Антон Попов - през декември 2013 година, когато тогавашното Министерство на физическото образование и спорта се управляваше от Мариана Георгиева, излъчена от квотата на Движение за права и свободи в кабинета на Пламен Орешарски.

Само той остава непреклонен и след връщането на власт на ГЕРБ, като в това време се издигна и до зам. изп. шеф на Българския футболен съюз (БФС) - пост, който заема от февруари 2014 година до момента. Попов резервира мястото си в Съвета на шефовете на НСБ при всяка от направените от този момент промени в 5-членния състав, в това число след назначението на сегашния изп. шеф Пламен Манолов на мястото на Марио Примджанов през октомври 2014 година

По това време ММС се управлява от Евгения Раданова, назначена за министър във второто служебно държавното управление на Росен Плевнелиев - с министър председател Георги Близнашки. Само месец след встъпването в служба през ноември 2014 година на втория кабинет на Бойко Борисов - през декември 2014 година, е вписан актуалният състав на управлението на НСБ, чийто принципал към този момент е Красен Кралев.

Именно тогава в Съвета на шефовете влизат юристът и някогашен футболен арбитър Красимир Керезов, някогашният публицист и сегашен зам.-кмет на столичния регион " Красна поляна " Стоян Танев, както и вицепрезидентът на Българската федерация по бокс Емилия Груева. И повече в никакъв случай не са заменени.

Съветът на шефовете на " Национална спортна база " ЕАД ръководи най-голямото държавно спортно сдружение, с капитал над 236,5 млн. лева Сред стопанисваните от него десетки парцели са и четирите най-значими спортни обекта в България - Националният стадион " Васил Левски " в София, зала " Арена Армеец " в столицата, комплексът " Спортпалас " в Златни пясъци и високопланинската подготвителна база " Белмекен " сред Рила и Родопите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР