Министерството на културата ще си свърши съвестно работата, коментира министърът

...
Министерството на културата ще си свърши съвестно работата, коментира министърът
Коментари Харесай

Боил Банов: Ще си свършим съвестно работата по проверката на антиките от частния музей на Божков

Министерството на културата ще си свърши съзнателно работата, разяснява министърът на културата Боил Банов по отношение на предоставената му от Върховната административна прокуратура инспекция на сбирка антични предмети, стопанисвани и изложени в музей от фондация " Тракия ", написа Novini.bg.

" Единият разбор е документален, тъй че ще го създадем много бързо ", сподели министърът пред публицисти в Народното събрание. Той разяснява, че там, където има някакви подозрения, анализите евентуално ще продължат и повече от два месеца, тъй като несъмнено ще се наложи да употребяват и лаборатории в Европа.

Министър Банов изясни, че сбирката на частния музей е от 212 предмета, стопанисвани от фондация " Тракия ".

" Досега това, което е излагано и излизало отвън страната, са тези 212 предмета, които 2008 година и 2009 година Стефан Данаилов му разписва за частен музей ", разяснява Банов по отношение на артефактите на Божков. Той уточни, че тогава вършат разбор на тези 212 предмета, категоризират ги и ги записват.

Банов заяви, че за други 2700 предмета има подадено преди години искане за разбор и за регистрация към Националния исторически музей, само че не са регистрирани. Тези 2700 предмета, а те евентуално са и повече, не са част от сбирката на частния музей, посочи той.

По думите му, Божков е заявил тези предмети, само че не ги е дал за идентификация. Той дава тези 2700 артефакта за регистрация - по този начин направиха всички преди време, с цел да могат да си легализират сбирките. Подават документи, че ще дадат добитото за разбор, но не го дават. Процедурата не е довършена, тъй като законът е дал такава малка врата, обясни Банов.

По думите му, " номерът " бил, че няма заложени периоди в закона. Банов уточни и различен проблем - когато 2008 година и 2009 година дават опция на частните колекционери да покажат какво имат, " те вадят неща с хиляди ".

Вчера създадохме работна група с основния прокурор и с министъра на вътрешните работи, с цел да уточняваме законодателството и да създадем условия за бистрота, сподели още министърът на културата.
Относно информацията, че тази година Международният балетен конкурс във Варна няма да се състои, министър Банов разяснява, че е поел ангажимент страната да помогне с по-голяма сума - от 100 хиляди лв., само че очевидно уредниците не могат да съберат останалите пари, които са им нужни.

По мотив на мненията, че България ще бъде показана в Лувъра като " европейска Турция ", министърът на културата сподели, че това е несериозно. Той изясни, че решението третата ни галерия там да бъде с артефакти от 16-18 век е взето още през 2016 година

Това са настояванията на Лувъра, означи Банов. По думите му, сигурно, като приказваме за 16-18 век, ще има доста неща, свързани с исляма и освен. Това са полезности, които се пазят в нашите библиотеки, музеи и църкви, добави той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР