Министерството на културата ще сезира Прокуратурата до дни, след като

...
Министерството на културата ще сезира Прокуратурата до дни, след като
Коментари Харесай

Сезират прокуратурата за тунел до Римския стадион в Пловдив

Министерството на културата ще сезира Прокуратурата до дни, откакто направи втора инспекция, за нелегално прокаран тунел покрай Римския стадион в Пловдив.

Припомняме, че, както във втория по величина град в страната, откакто на 27-и септември, по случай Световния ден на туризма, в Пловдив бе открита изцяло непокътнатата императорска ложа на източната естрада на Римския стадион.

Това стана на публична гала, на която участва кметът на Пловдив - Здравко Димитров, неговият заместител Пламен Панов, кметът на регион “Централен ” Георги Стаменов, шефът на „ Старинен Пловдив ” Елена Кантарева, както и проектантите, работили по ремонта и реставрацията, - архитектите Стефанови.

Тържествената поява на новата атракция в Пловдив обаче към днешна дата е помрачена от нелегално прокарания тунел. Министърът на културата проф. Велислав Минеков е почнал неотложно административно произвеждане поради нарушавания Закон за културното завещание.

Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание ” ще извърши подробна инспекция на обекта с комисия, в която ще има представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. За него това ще е втора инспекция на въпросното място. При първата той открива, че е прокаран тунел и че тези, които са го създали, нямат нужната съгласувана от Министерството на културата документи, която да им разреши да копаят наоколо до неповторимия Римски стадион.

Освен това при прокопаването на тунела не е участвал наблюдаващ археолог, какъвто наложително би трябвало да има съгласно Закона за културното завещание.

Не на последно място е открито, че при прокопаването на тунела са били застрашени основите на къщите, намиращи се наоколо до обекта. Ето за какво втората инспекция ще има за цел да откри какви и какъв брой навръх брой нарушавания на Закона за културното завещание и други нормативни актове са били направени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР