Министерството на културата ще реши съдбата на емблематичната сграда Парахода

...
Министерството на културата ще реши съдбата на емблематичната сграда Парахода
Коментари Харесай

Параходът на Ямбол и други битки

Министерството на културата ще реши ориста на емблематичната постройка " Парахода " в Ямбол

© Надежда Чипева Още по тематиката
Старият бряст в Сливен умира, само че признакът остава

Общината е вложила близо 20 хиляди лева в опити да го запази
15 сеп 2018
Новата индустриална зона на Стара Загора е съвсем подготвена

Проектът " Загоре " ще получи Подробен устройствен план този месец и към този момент има интерес от пет компании, стана ясно на срещата " Капитал Градове "
12 сеп 2018
Намери си бъдеще

Сливен и Ямбол търсят развиване като част от новата икономическа зона на линията " Тракия "
31 авг 2018
Сливенска компания сътвори яке със слънчеви акумулатори

" Джоди-1 " се пробва с този артикул да мине от конфекция за непознати марки към лична линия
20 авг 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Сливен, Ямбол ", което е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 7-13 септември.

Ако сте за пръв път в Ямбол и желаете да видите постройката, известна в града като " Парахода ", който и да попитате, ще ви уточни пътя. Тя е на към 200 м от централната основната улица на града, само че мъчно ще я видите, тъй като е затворена сред няколко високи блока.

От няколко месеца " Парахода " провокира съществени безредици измежду жителите на Ямбол, тъй като общинската администрация желае да я събори и на нейно място да построи паркинг. Решението провокира неодобрение в част от жителите на града, а малко след него централните улици на града осъмнаха, облепени с некролози със фотографията на " Парахода ".

Инициатива " Да спасим " Парахода " внесе в общината подписка със събрани над 1200 подписа с искане постройката да се резервира. Заедно с това беше импортирано и искане в Министерството на културата за предоставяне на статут на монумент на културата. Освен историческо значение за ямболии постройката има и прочувствено значение. Строена е през 30-те години на предишния век в типичния за тогава напредничав жанр от арх. Александър Куртев, който е проектирал и други здания в града като " Червената къща " и Минералната баня. В зората на демокрацията там се е помещавал първият офис на Съюз на демократичните сили и постройката е била място, където се е събирала демократичната общественост в града. Все още на фасадата й стои огромна табела, на която написа " Демократическа партия ".

В момента стои затворена и занемарена, с изключение на дългогодишната й наемателка, която сега води каузи против притежателя - общината, поради желанието постройката да се събори.

" Задраскана с кръстче "

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Мариета Сивкова, която беше конкурент на кмета Георги Славов на локалните избори преди три години, изяснява, че желанието на общината да събори " Парахода " било намерено инцидентно. Кметът първо внесъл на една от сесиите предложение за изработването обстоен организационен проект (ПУП) и утвърждение на задание за реорганизация на квартал в централната градска част. На идващото съвещание общинският съвет дал своя вот спомагателни средства за смяна на работния план, обвързван с разширението на синята зона в града. " В текстовата част на документите на никое място не се споделяше, че се планува събарянето на " Парахода " и разбрахме за това едвам когато видяхме скицата, на която постройката беше задраскана с кръстче ", споделя Сивкова.

По думите й кметът обяснил, че ремонтът на постройката ще коства сред 300 и 400 хиляди лева, по тази причина е по-добре да се събори, като проектите са мястото да стане паркинг и да влезе в разширението на синята зона. " Парахода " е емблематична постройка за града и е архитектурна забележителност. Затова направих подписката против събарянето й. В нея са се подписали и хора, които живеят в прилежащите блокове ", споделя фотографът Красимир Стойчев, който е основател на подписката. По думите му, в случай че постройката се събори, на нейно място могат да се създадат " най-вече пет-шест паркоместа ".

Това не е единствената интензивност на Стойчев. Той е и член на инициативния комитет " Да спасим Ямбол от кмета ". Комитетът следи изкъсо работата на Георги Славов и непрекъснато пуска сигнали до разнообразни държавни институции, в случай че открие нередности. С идеята за запазването на " Парахода " са се заели и те. " В " Парахода " има нещо неповторимо. Тя е характерна и неповторима постройка. Има форма на морски съд ", споделя някогашният общински консултант Каньо Канев, също член на комитета. А Александър Петров от същия комитет прибавя, че през последните три десетилетия са разрушени множеството здания, които са давали образа на Ямбол от началото на предишния век, и тези, които са останали би трябвало да бъдат съхранени.

Аргументите " за " събарянето

Кметът Георги Славов обаче има свои причини за събарянето на " Парахода ". " Това е една постройка без никаква културна и архитектурна стойност. Според плана за централната градска част, признат, преди да стана кмет през 2006 година, тази не е планувана да се резервира в градоустройствения проект ", споделя той. Добавя, че постройката не част от някакъв архитектурен отбор и е толкоз покрай жилищните блокове, че стои като " язва ". " Така ще се разшири междублоковото пространство, което ще разреши то да се оформи по-качествено освен със зоните за паркиране, тъй като в този момент колите там паркират на всички места, даже и по тротоарите ", споделя кметът.

До " Парахода " обаче има още една постройка с почти същите размери, която е частна и е заведение. Славов признава, че тя няма по какъв начин да се събори, което значи, че премахването на " Парахода " няма кой знае какъв брой да промени пространството, с изключение на да отвори място за паркиране на няколко автомобила. Засега въпросът какво да се прави с " Парахода " остава провесен, до момента в който от Министерството на културата не се произнесат дали дават статут на постройката на монумент на културата от локално значение.

Тайната на общината

Малките градски борби на Ямбол не свършват с това и са типични за всеки град в България - необщителност на общината, към момента сложна работа с гражданските начинания и напасване едни към други.

" Да спасим Ямбол от кмета " се бори за още една емблематична постройка - " Безистена ". 500-годишната постройка в центъра на града е монумент на културата от национално значение и наподобява внушително след завършилия преди три години ремонт за 3 млн. лева, финансиран с европейски средства.
Според инициативния комитет " Да спасим Ямбол от кмета " постройката " Безистена " не е добре укрепена и има заплаха да се срути

Фотограф: Надежда Чипева
От комитета обаче са се сдобили с предоставеното по-късно от общината градивно проучване за 18 хиляди лева на екипа на проф. Йордан Милев от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Мариета Сивкова споделя, че е водила двегодишна борба с общината да получи градивното проучване. Първо го поискала по закона за достъп до информация, само че й отказали. След дълги правосъдни борби поради отхвърли спечелила делото, само че отговорът на общината бил, че " нямат обвързване да го съхраняват ". Междувременно предходната година проф. Милев умрял, само че се оказало, че брачната половинка му пази документите му и тя им предоставила градивното проучване.

" В него се споделя, че постройката е в неустойчиво равновесие ", споделя Александър Петров. " Това значи, че при някакво влияние ще се срути. " В неговата симулация на компютър той е потвърдил, че постройката може да издържи до 4-та степен на земетресение, а Ямбол е 8-ма степен. Заключението му е, че постройката е самосрутваща се, което е рисково за хората, а част от пространствата в " Безистена " се дават чартърен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР