Министерството на културата одобри проектите на четири читалищни билиотеки в

...
Министерството на културата одобри проектите на четири читалищни билиотеки в
Коментари Харесай

Четири читалищни библиотеки в Община Мездра ще получат финансиране за закупуване на нови книги

Министерството на културата утвърди плановете на четири читалищни билиотеки в Община Мездра, кандидатствали във втората конкурсна сесия по Програма „ Българските библиотеки - модерни центрове за четене и информираност” 2019 година Те ще бъдат подкрепени финансово за възобновяване на своите фондове с книги и други осведомителни източници. Това са библиотеките при НЧ „ Просвета-1925 “ - гр. Мездра, НЧ „ Факел-1926 “ - с. Зверино, НЧ „ Просвета-1928 “ - с. Царевец и НЧ „ Просвета-1929 “ - с. Оселна.
За задачата библиотеката при мездренското читалище ще получи 1026,97 лв., тази в с. Царевец - 1071,59 лв., в с. Оселна - 897,74 лв., а в с. Зверино - 853 лв..
Общо за цялата страна са утвърдени 386 планови оферти, 17 от които са на читалищни библиотеки от Врачанска област. С максимален бюджет - 14 891,89 лв., е планът на Регионална библиотека „ Христо Ботев “ - Враца. Останалите 12 библиотеки, които ще бъдат подкрепени в района, са 5 в община Оряхово, 4 в община Бяла Слатина, 2 в община Враца и 1 в община Мизия.
Целта на Програма „ Българските библиотеки - модерни центрове за четене и информираност” е поощряване на интереса към книгата и четенето посредством възобновяване на библиотечните фондове и оказване подпомагане за развиване на библиотеките като съществени центрове за нематериалност, придобиване на познания и информация.
Със средствата, одобрени за осъществяване на плановете, ще бъдат закупени нови книги, подбрани съгласно културните и просветителните потребности на читателите - художествена литература за деца и възрастни, образователна литература, научни и научно-популярни издания. Приоритетно са включени до 20% творби от български създатели.
Министерство на културата поддържа финансово 90% от общата стойност на всеки план, а библиотеките претенденти са длъжни да обезпечат останалите 10% от други приходоизточници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР