Министерството на културата (МК) излезе с позиция в отговор на

...
Министерството на културата (МК) излезе с позиция в отговор на
Коментари Харесай

Министерството на културата отговори на шефа на БНР, който подаде оставка

Министерството на културата (МК) излезе с позиция в отговор на генералния шеф на БНР, който уведоми Съвет за електронни медии, че желае да приключи предварително контракта му, считано от 1 ноември.

 Шефът на БНР упрекна Боил Банов и екипа му в безочливост и внесе оставка Виж още

" Изключително съм засегнат от неналичието на управническа воля за смяна в нормативната уредба, която да подсигурява без значение и изцяло свободно от политически вмешателства публично Българско национално радио ", съобщи през вчерашния ден Андон Балтаков.

Според него в отчета на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага план на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран, е бил сменен текстът, утвърден от БНР. Проектът планува смяна на финансирането на двете публични медии - Българска национална телевизия и БНР. Според Балтаков от него липсва уредба за това по какъв начин ще се ръководят те и какъв ще е мандатът на управителните им препоръки.

" Знаете ли кое е най-ужасното, което демонстрира изключителната безочливост и надменност на тези, които са написали този отчет - Боил Банов и неговия екип? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм стимулирал различен законопроект за радиото и малкия екран и са ги поставили, че надали не аз поддържам този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като общоприет шеф на БНР ", аргументира се Балтаков и изиска оставката на Банов.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран е създаден в осъществяване на разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2020 година от работна група, основана със заповед на министъра на културата, дадоха отговор от МК.

В работната група са взели участие представители на Съвет за електронни медии, БНР, Българска национална телевизия, Министерството на финансите, МК, Сметната палата и представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО).

Участието в работната група даде опция на директно заинтригуваните страни да изложат своите мнения по всички въпроси, отнасящи се до ръководството на публичните медии, показват от МК.

Целта е само да сътвори нужната организация за осъществяване на работните съвещания, което е дало опция на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в необятен формат, без МК да постанова своя позиция или политики и без да дава оферти или отзиви, свързани с регулирането на медийната среда или работата на публичните медии, се акцентира в позицията.

Целта на законопроекта е да бъде реализирано сходство с наредбите на Закона за обществените финанси, като бъдат преразгледани разпореждания на Закон за радиото и телевизията по отношение на фонд " Радио и телевизия ", както и финансирането на БНР и Българска национална телевизия да се приведе в сходство с разпоредбите на държавните помощи, допълват от ведомоството на Банов.

Според институцията всички препоръчани разпореждания, които касаят финансирането на публичните медии, са били систематизирани в законопроект, препоръчан към сегашния миг за публично разискване.

Проектът на Закон за радиото и телевизията е оповестен на интернет страницата на МК и на Портала за публични съвещания за период от 30 дни. В интервала от 19 октомври до 18 ноември могат да бъдат процедирани оферти от всички заинтригувани страни, в това число от Българското национално радио. Всички постъпили досега оферти и отзиви, както и всички документи, свързани със Законопроекта, могат да бъдат прегледани., приключва известието на МК.

В него не се разяснява настояването за оставка на министъра.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР