Министерството на културата крие имената на хората, членуващи в комисията,

...
Министерството на културата крие имената на хората, членуващи в комисията,
Коментари Харесай

Министерството на културата не казва имената на членовете на комисия

Министерството на културата крие имената на хората, членуващи в комисията, която преценя кой може да получи държавна парична награда за особени заслуги към нацията. В отговор на запитването на Дарик за състава на комисията, отказала отпущането на такава премия на артиста Филип Трифонов, от министерството показаха, че желаната информация съставлява персонални данни и имената на членовете не могат да бъдат оповестени без единодушието им.
 
Според нормативния ред за отпускане на пожизнени или периодически награди министърът на културата назначава комисия за преценка на направените оферти, а членовете й отсяват кандидатите посредством скрито гласоподаване, като оферират тип и размер на премията за утвърдените претенденти. Тъй като тези хора правят обществена активност и вотът им е значим и съставлява оценка от голяма важност за публичния живот, имената им следва да бъдат обществено налични, разяснява пред Дарик адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел към Програма " Достъп до информация ".
 
В началото на април актьорът Филип Трифонов написа отворено писмо до някогашния министър на културата и настоящ ръководител на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, в което попита, дали има право да се надява на персонална пенсия или по този начин наречената пожизнена държавна премия приживе или е по-вероятно да завоюва от тотото. Повод за писмото бешезаседанието на комисията, която преценя кой да получава такава пенсия, на което кандидатурата на актьора не е събрала задоволително гласове, с цел да бъде препоръчана за утвърждение от държавното управление и Народното събрание.
 
Дарик радио изиска информация за състава на комисията, която е отхвърлила кандидатурата на Трифонов, само че получи отказ, и в допълнение конкретизиране, че комисията годишно трансформира своя състав, и в него са включени представители на администрацията на министерството и дейци от разнообразни сфери. Впоследствие медията потърси коментар от министъра на културата Боил Бановотносно основанието за отвод на тази информация, само че съгласно пресцентъра на ведомството програмата на Банов не разрешавала време за изявление за седмици напред.
 
Месец след отправянето на искане за информация от пресцентъра изпратиха отговор, че не могат да изнесат имената на членовете на комисията, защото несъмнено тези имена разрешават идентифицирането на съответни лица и попадат в обсега на дефиницията за персонални данни, което постанова искане на единодушие от страна на тези хора.

Дарик потърси мнението на адвокат Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация ", който след запознаване със съответните закон и разпоредба уточни, че информацията, обвързвана с осъществяване на професионални отговорности, изключително в обществената сфера, е по-скоро социална и би трябвало да бъде налична.
 
Според него министърът на културата не може да предложи на Министерския съвет одобряването на премия, в случай че няма позитивно предложение от комисията. В същото време процедурата по скрито гласоподаване подсигурява самостоятелност и неспособност членовете й да бъдат притеснявани по отношение на метода на гласоподаване.  По отношение на това, дали са предпазени от задаването на въпроси, съгласно Кашъмов тези хора правят обществена активност и защото вотът им съставлява оценка от голяма важност за публичния живот, имената им следва да бъдат обществено налични.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР